Voorverkoop Nederlands Film Festival van start

Vandaag is de ticketverkoop van het Nederlands Film Festival van start gegaan. Het festival, dat alweer haar 33e editie viert, vindt van 25 september tot en met 4 oktober plaats, zoals gebruikelijk in Utrecht. Een breed publiek kan genieten van lange en korte films in diverse genres, zoals documentaires, televisiefilms en animatie. Willemien van Aalst, directrice van het festival, wil dit jaar ook de liefhebbers van Nederlandse cinema op een voetstuk plaatsen. Naamgenoten van bekende acteurs en actrices worden extra in het zonnetje gezet en figureren als heuse sterren in de reclamespots voor het festival.

Hoofdthema van het publieksprogramma dit jaar is ‘Naakt’. Van Aalst wil hiermee het cliché verbreken dat nog steeds aan de Nederlandse film kleeft, namelijk dat naaktheid altijd schaamteloos is. Door middel van een bijzondere selectie van internationale films zal ook de kwetsbaarheid van jezelf blootgeven worden verbeeld. Speciale aandacht is er voor Sylvia Kristel, de belichaming van de softporno, bekend van haar rol in ‘Emmanuelle’. Davy’s Erotheek, de laatste overgebleven ‘vieze bioscoop’ van Utrecht, verzorgt een programma dat in het teken staat van wat eens controversieel was, en nu cult.

Hoogtepunt van het NFF is uiteraard de uitreiking van de Gouden Kalveren, de grote prijzen van de Nederlandse film. 88 titels komen hiervoor in aanmerking en de genomineerden zullen worden bekendgemaakt in de NFF Talkshows van maandag 30 september en dinsdag 1 oktober (22:30 uur, Nederland 2). De uitreiking is live te volgen op vrijdag 4 oktober tijdens het Gala van de Nederlandse Film, vanaf 20:30 uur via internet, Cultura24 en op Nederland 2.

Behalve een ruim aanbod aan films staat er een grote hoeveelheid aanverwante evenementen op stapel. Kijk voor een volledig overzicht op http://www.filmfestival.nl/publiek/festival/.