Mondriaan Jazz Festival (14/10): vooruitblik

Het Mondriaan Jazz Festival #MJAZZ, zal 14 oktober a.s. plaatsvinden op verschillende locaties rond de Grote Markt in Den Haag, in het PAARDKoorenhuis en Humanity House

Het festival is een kleine, internationale, topfestival in het kader van het Haagse jaar van Mondriaan. De programmering biedt een progressieve scala aan aanstormende en gevestigde grootheden in jazz in al zijn vormen. Gepoogd is om de liefde die kunstenaar Mondriaan had voor jazz daadwerkelijk te vertalen naar een festival, waarbij de focus deze eerste editie gelegd is op de progressieve subculturen van de beruchte New Yorkse jazz scene. Het festival onderscheidt zich van alle andere jazz festivals in Nederland, door als eerste in het najaarsseizoen, een internationale top programmering te bieden waar echt iets te ontdekken valt; een zoeklicht voor de grootheden van morgen met een bewuste insteek om de vertaling van de kunstvormen van Mondriaan te vertalen naar muziek.

Zo zal saxofonist en zoon ván, Ravi Coltrane, zeer uniek en éénmalig een bijzondere live uitvoering van het Canto Ostinato, uitgevoerd door het Amsterdam Mallet Quartet onder leiding van YoungVIP winnaar Vincent Houdijk, ten gehore brengen. Ook zijn er Nederlandse debuten onder meer Nate Smith KINFOLK (USA)Evan Marien x Dana Hawkins (USA) en Noorse nu-soul talenten Rohey. Voorts zijn ook internationale toppers bevestigd: FORQ (USA)Jaimeo Brown Transendence (USA)Mammal Hands (UK)Jamire Williams (USA) en de Indiase zangeres Ganavya Doraiswamy.

Naast verschillende concerten zal in de Humanity House ook de jazz platen collectie van Mondriaan worden tentoongesteld en zullen er interviews plaatsvinden met verschillende artiesten op het festival. In zowel het Filmhuis als op het festival in het Humanity House overdag zal de documentaire Chasing Trane: the John Coltrane Documentary worden gedraaid.