'Game of thrones' S7: Winter is here, onze voorspellingen ook

Nog dertien afleveringen hebben we tegoed en dan is het verhaal van ‘Game of thrones’ verteld. Het zevende en voorlaatste seizoen start nu zondagavond in de VS en de spanningsboog staat zo strak gespannen dat we elk moment een luide knak zouden kunnen horen. Cinematografisch en muzikaal wordt de ervaring een langspeelfilm waardig, daar steken we onze hand voor in het vuur. Maar waar staan de personages nu en waar staan ze hopelijk aan het einde van het seizoen? Een overzicht (vol spoilers rond boek en serie, uiteraard).

Eindelijk, Daenerys is in Westeros

De verhaallijn in Meereen was niet altijd even zuiver. De draken kwamen vaak net iets te toevallig langs om brandjes te stichten en zo mammie Daenerys te redden. Toch was de truc met het vuur in Vaes Dothrak vorig seizoen indrukwekkend en zagen we graag hoe elk lid van haar entourage zekerder werd in zijn of haar rol. Tyrion kreeg de pin van Hand of the Queen opgespeld in een emotioneel moment vol erkenning, en team Daenerys zal in de eerste aflevering dan ook met vertrouwen in eigen kunnen voet zetten in Dragonstone.

Zou dé familiereünie van de serie in de tweede aflevering plaatsvinden en zouden de personages ook weten wat voor bloedband hen verbindt? Jon zal worden uitgenodigd op audiëntie, maar zal hij dan ook al weten dan hij Dany naast zijn koningin ook zijn tante mag noemen? De twee laatste Targaryens zitten mogelijk wel niet meteen op dezelfde lijn. Kan Jon Daenerys overtuigen om haar jarenlange queeste op te bergen en met hem naar het Noorden te trekken voor, je weet wel, de echte bedreiging van de gehele mensheid in Westeros?!

In de trailer is alvast te zien dat ze eerder op de Iron Throne gaat mikken. Unsullied bestormen een Lannister-burcht van binnenuit. Tyrions kennis van de geheime gangen in Casterly Rock komt daarbij goed van pas, vermoeden we. Indien dat de ingenomen burcht zou zijn, zet het Cersei netjes klem in King’s Landing. De wilde horde Dothraki stormt op een andere locatie eveneens naar een deel van het Lannister-leger, en Jaime gaat iets of iemand te lijf met een lans. Please, wees niet geroosterd na drie afleveringen.  

Familiereünie in Winterfell

De Stark-kinderen zagen elkaar voor het laatst in seizoen één, toen ze nog jong, onschuldig en gelukkig waren. Oorlogen, moorden, verkrachtingen, verrijzenissen… Ze hebben heel wat meegemaakt intussen, maar zowel Bran als Arya bevinden zich in winterse omgevingen en komen hopelijk Sansa en Jon érgens tegen. We hopen niet dat ze alle vier samen aan tafel zullen zitten, dat is te veel fan service. Geloofwaardiger zou zijn dat Arya en Sansa samen Littlefinger een kopje kleiner maken, bijvoorbeeld, wanneer zijn echte rol in de voorbije oorlog duidelijk wordt. Bij hem is het immers allemaal begonnen, door zijn verraad eindigde Ned Stark op het hakblok.

Jon heeft zijn handen nu dus ook vol met de andere tak van zijn familie. Eerst gaat hij naar Dragonstone, en daarna zouden we dankzij een verspreking van de kostuumontwerpster durven hopen dat hij ook naar King’s Landing gaat en Cersei in de ogen kijkt. Hij reist de wereld rond, want in de trailer zien we hem ook in de sneeuw. Daarover later meer.

De nieuwste psychopaat

Ramsey is dood, leve een nieuwe vijand. Euron Greyjoy kwam relatief laat binnen in de serie, maar zou wel nog een belangrijk rol moeten vervullen. In de boeken beschikt hij over een magisch instrument om draken te bezweren, een soort hondenfluitje XXXL. Schudt hij dat in de show ook nog uit z’n mouw? Want voorlopig is hij naast een geschift redenaar niet echt indrukwekkend, al zijn die duizend schepen die hij vorig seizoen bestelde hoogstwaarschijnlijk af. In de trailer zien we dan ook een imposante vuurstrijd in zee, vechten Yara en Theon daar tegen hun oom Euron? In volgende beelden zien zij er alvast niet al te fris uit.

Interessante vraag die we ons hierbij moeten stellen: wordt de vijand van mijn vijand mijn vriend? In de boeken gaat Euron op plundertocht in High Garden en Oldtown, regionen waar de (niet-verkoolde) Tyrells het voor het zeggen hebben. Cersei zou maar wat graag elke sprietje gras in High Garden vertrappelen, en als iemand het voor haar doet, kan die hoogstwaarschijnlijk op beloning rekenen. Cersei en Euron, wordt dat het meest op macht beluste koppel van Westeros?

Terwijl Cersei lustig vijanden uitmoordt en zichzelf tot koningin laat kronen, lijkt ze wel even te vergeten dat het volk vol achter de High Sparrow, Queen Margaery en King Tommen stond. Een opstand lijkt onvermijdelijk, en dan zou de verlossing in de vorm van Dany natuurlijk net iets hartelijker ontvangen worden. En oké, misschien zijn we nu te ver in dromenland, maar hoe ironisch zou het niet zijn mocht Cersei in de voetsporen van Mad King Aerys Targaryen treden en ook de rest van het wildfire tot ontploffing willen brengen? Dan moet Jaime enkel in zijn eigen voetsporen treden om zijn karakterevolutie te voltooien. Nadat hij de vader afslachtte, redt hij twee decennia later het koninkrijk voor de dochter.

Wanneer valt de muur?

George R.R. Martin liet onlangs de woorden fire wights vallen in een interview. Hij verwees naar de manier dat Beric Dondarrion (en Jon Snow dus ook) terug tot “leven” werden gewekt. De ice wights kenden we al, dat dode voetvolk strijdt onder rechtstreeks aanvoeren van de Night King. Een eigen wil is bij hen niet meer in het spel. Maar Benjen Stark (Coldhands in de boeken) leek wel nog over zijn volle verstand te beschikken, terwijl hij er ook niet meer echt levend uitzag. Gebeurde het vurige equivalent bij Beric en Jon? Niet dood, maar ook niet meer levend (en mogelijk onsterfelijk)?

We vragen het ons af omdat er een serieuze clash tussen beide groepen zit aan te komen. De grote, alles beslissende oorlog is waarschijnlijk voor volgend seizoen, maar in de trailer is wel te zien hoe Jon en zijn compagnie uitkijken op een noordelijk strijdtoneel. Waarom ze zich in godsnaam terug in Night King Country wagen, is ons voorlopig nog onduidelijk. De laatste Children of the Forest in het noorden zijn vorig seizoen ontploft, dus op hun magisch hulp moet niet meer gerekend worden. Herbeleeft Jon het verhaal van de Last Hero, die tegen de White Walkers ten strijde trok en zijn twaalf gezellen (check), zijn paard (check) en zijn hond (Ghost, nooooo) verloor maar toch overwon? Hun missie wordt ongetwijfeld snel duidelijk.

Naast ingenomen het slagveld beschouwen en ijzingwekkende knutselwerkjes maken met menselijke ledematen, hebben de White Walkers nog niet echt in hun kaarten laten kijken. Strategisch zijn ze alvast, dus er schuilt iets in die bevroren hersenpan. Hopelijk krijgen zij dit seizoen een iets diepere dimensie dan enkel hun missie voor wraak en vernieling. Wij gokken alvast dat de muur valt in de laatste aflevering, mede dankzij Brans merkteken dat een scheurtje in de magische bescherming veroorzaakte.