Cutting Edge tipt: een dubbeldick pakketje donkere dromen onder de kerstboom

De dvd-box ‘Electric dreams’ bevat tien verfilmde kortverhalen van Philip K. Dick die eerder dit jaar gebundeld als ‘Elektrische dromen’ bij Lebowski Publishers werden uitgeven. Een prima combinatie om bij weg te dromen en een ideaal kerstgeschenk voor wie houdt van rauwe literatuur en scherpe cinema.  

Vorig jaar werden fans van Philip K. Dick al getrakteerd op een nieuwe ‘Blade Runner’-verfilming, maar 2018 doet daar nog een schepje bovenop. Wie houdt van Grounded SF, om de terminologie van Lebowski Publishers over te nemen, kan nu de dvd-box ‘Electric dreams’ in huis halen. Daarin worden de tien kortverhalen van Dick die eerder dit jaar als ‘Elektrische dromen’ verschenen naar televisie vertaald door verschillende schrijvers en regisseurs.

Het werk van Dick leent zich uitermate goed tot verfilmingen. De meeste van zijn verhalen spelen zich af in een nabije toekomst waarin de huidige realiteit wel herkenbaar blijft maar telkens op een bevreemdende manier een ‘twist’ heeft gekregen. De makers van de serie konden zich gretig uitleven in het visualiseren van hun eigen toekomstbeelden en dat levert prachtige plaatjes op van hypermoderne woningen, bijzondere wagens en reclamehologrammen. “I don't know much but I know good coffee”, knipoogt er één terwijl de vrouw des huizes in zijn armen op de sofa ligt.

‘Electric dreams’ is veel meer dan goedkope pulpsciencefiction met achtervolgingen, actiescènes en ruimtegevechten. Met sciencefiction als middel probeerde Philip K. Dick immers door te dringen tot de kern van ons bestaan, onze eigen identiteit in vraag te stellen en bloot te leggen wat ons mensen maakt. In ‘Crazy diamond’ mengen Jacks en Jills, robots met een kunstmatig bewustzijn, zich ongemerkt onder de mensen. Dat spanningsveld tussen ‘wij’ en de anderen krijgt in ‘Kill all others’ een wel erg politieke invulling als de enige verkiesbare kandidaat tijdens haar campagne oproept om alle anderen uit de weg te ruimen. Bee ‘Mudbound’ Rees bleef met deze politieke satire niet erg trouw aan het oorspronkelijke kortverhaal en zo zijn er in deze reeks wel meer. Er wordt losjes omgesprongen met de inhoud en de personages van de verhalen, maar de kern wordt steeds als uitgangspunt bewaard. De ideeën van Philip K. Dick banen zich door deze films een weg naar de hoofden van een breder publiek. Ook daar zullen ze nazinderen, verwarren en beklijven.