Outlander, seizoen drie

Epische tijdsoverschrijdende romance stelt nog steeds niet teleur

Toen Outlander pas op het kleine scherm verscheen, werd de serie beschreven als een 'Game of Thrones voor vrouwen'. Een kleine, licht seksistische overdrijving, maar wel tekenend.

Outlander, een verfilming van de historische fantasyboeken van Diana Gabaldon, volgt de avonturen van Claire en Jamie. Claire, een ex-verpleegster in de tweede wereldoorlog, is net getrouwd met Frank wanneer ze in Schotland door een mysterieuze rots in de 18e eeuw belandt. Don't ask. Ze komt terecht bij een groep rebelse Schotten die de revolutie tegen Engeland voorbereiden en valt voor de charmes van Jamie, een van de Highlanders.

De vergelijking met Game of Thrones heeft de serie te danken aan de fantasy-insteek die naast het tijdreizen gelukkig niet dominant aanwezig is, en aan de expliciete manier waarop geweld en seks in beeld worden gebracht. Veldslagen, foltering en verkrachtingsscènes: alles wordt zonder verpinken getoond. Het grote verschil is dat de serie bewust voor 'the female gaze' kiest, een manier van cinematografie die er anders dan de gemiddelde film of serie op let om beide genders op gelijkaardige wijze te behandelen, zowel verhaaltechnisch als visueel.

Los daarvan draait alles om de verhouding tussen de Engelsen en de Schotten in de 18e eeuw en om de romance tussen Jamie en Claire. Seizoen drie begint nadat het koppel dacht elkaar nooit meer te zullen weerzien. Jamie probeert zijn leven op te pikken na de historische nederlaag van de Schotten in Cullodon en Claire tracht een leven met Frank op de bouwen. Als Claire ontdekt dat Jamie nog leeft, gaat ze naar hem op zoek.

Dat de Outlander na drie seizoenen nog steeds blijft boeien, zegt veel over de acteerprestaties en de kunde waarmee het soms nogal lichtzinnige bronmateriaal van Gabaldon in beeld wordt gebracht. De politieke intriges en Caitriona Balfe als vrijgevochten chirurge in een tijd waar vrouwen aan de haard moeten zitten, blijft beklijven. De vonken tussen Balfe en Sam Heughan blijven bovendien van het scherm spatten. Wij kijken dan ook uit reikhalzend uit naar seizoen vier om te ontdekken hoe het verder gaat na de cliffhanger waarmee seizoen drie geëindigd is.

Extra's: Naast de 13 afleveringen staan er op elk van de 5 schijfjes meerdere verwijderde en verlengde scenes, steeds ingeleid door Ronald D. Moore, goed voor in totaal bijna anderhalf uur extra materiaal. 'A traveling show takes sail' geeft wat meer uitleg over seizoen 3 als verfilming van, Voyager, boek 3 uit de reeks van Gabaldon. 'The transformation of Geillis Duncan' geeft inkijk in hoe dit personage werd ontwikkeld. Enkele bloopers maken dat deze boxset al bij al geen slechte vangst oplevert qua extra's.

Details TV-DVD
Uitgezonden op:
30/09/2018 - 18u45
Speelduur:
715 min.