The Deuce, seizoen 1

Ontluisterend beeld van Times Square en de seksindustrie in de jaren '70

The Deuce, de nieuwste serie van George Pelecanos en David Simon, het duo achter The Wire, is nu eindelijk ook bij ons te bekijken door mensen die geen HBO hebben.

In de serie volgen we de lotgevallen van een heel aantal personages op en rond Times Square in de jaren 70. Er zijn de broers Vincent en Frankie Martino (dubbelrol van James Franco), de één cafébaas, de ander verwoed gokker met schulden bij de maffia, er is 'Candy' (Maggie Gyllenhaal) een zelfstandig hoertje, Abby, een vrijgevochten studente die haar rijke afkomst beu is, CC, een sympathieke maar meedogenloze pooier, en ga zo maar even door. The Deuce vertelt het verhaal van hoeren en pooiers, maffiosi en porno. We krijgen een ontluisterend beeld van de seksindustrie in New York in de jaren 70 geschetst.

Times Square zoals we het nu kennen is onherkenbaar. Destijds was het een gewelddadige en gevaarlijke en een letterlijke 'no go zone' voor de politie. The Deuce tekent een genuanceerd beeld waarin niemand onbevlekt blijft. Prostituees zijn slachtoffer en dader, geweld gebeurt niet zonder oorzaak noch gevolg. Naïviteit overleeft niet. 

Zeker de eerste afleveringen zijn heel zwaar om te slikken. Er heerst een constante dreiging en sfeer van geweld en misbruik, en niemand gaat vrijuit of wordt gespaard. Naarmate de serie vordert, lijkt de thematiek iets luchtiger te worden, de 'pimps' en maffiosi ogen best wel 'cool' en je krijgt hoop voor enkele hoofdpersonages. De makers zijn echter zo slim om je als kijker nooit de dreiging om de hoek te laten vergeten. The Deuce wil immers de realiteit schetsen, en dat is geen lachertje.

Bedenkers George Pelecanos en David Simon konden terugvallen op een heel sterk team. Geen detail werd over het hoofd gezien om je geloofwaardig naar de jaren 70 te transporteren en de topcast acteert op hoog niveau. De dubbelrol van Franco en vooral de bewustwording van Gyllenhaals Candy houden je ondanks de kommer en kwel aan het scherm gekluisterd. Dit maakt van The Deuce een niet te missen stukje historische fictie, zij het niet bepaald een ontspannende kijkervaring. 

Extra's: Buiten de 8 afleveringen van 60 tot 80 minuten, telt de Dvd-box van drie schijfjes ook een kort 'Inside the episode' filmpje per aflevering met wat achtergrondweetjes. Het 15 minuten durend filmpje 'The Wild West: New York in the early seventies' schetst een intrigerend historisch kader. 'The Deuce in focus' is een korte docu over de filmografische keuzes die de regisseurs doorheen de serie maakten. Onder andere James Franco die aflevering 3 en 7 regisseerde, geeft uitleg over waarom hij bepaalde scenes op bepaalde manieren in beeld bracht. Tenslotte is er nog een commentaartrack voor de eerste en laatste aflevering. Naast een leerrijke serie dus ook best een leerrijk aanbod aan extra's.

Details TV-DVD
Uitgezonden op:
04/03/2018 - 10u15
Speelduur:
464 min.