The Bridge, seizoen 4

Knap einde van een spannende Saga

De zon schijnt nog altijd niet in Kopenhagen en Malmö. Of zo lijkt het toch steeds in de nordic noir The Bridge. Grauwe beelden van beton, troosteloze straten en woonblokken waar de tristesse van afdruipt, worden afgewisseld met shots van die iconische brug die Kopenhagen en Zweden met elkaar verbindt. Het is knap in beeld gebracht, daar niet van, maar echt vrolijk word je van deze serie niet meteen. 

Daar is dan ook weinig reden toe, want aan het begin van dit vierde - en meteen ook laatste - seizoen krijgen we meteen een gruwelijke moord door de maag gesplitst. Een vrouw wordt gestenigd op Peberholm, een Deens eiland bij die fameuze brug. Het slachtoffer is Margrethe Thormod, directeur van een migratiebueau in Kopenhagen, die recent was verwikkeld in een deportatieschandaal. Is dit het werk van terroristen? Samen met zijn Deense collega Jonas Mandrup (Mikael Birkkjaer) begint Henrik Sabroe (Thure Lindhardt) een onderzoek naar de lugubere moord. Hij mist daarbij de steun van zijn ex-collega en vriendin Saga (Sofia Helin), die in de gevangenis een straf uitzit. 

Uiteraard blijft het niet bij die ene misdaad. Gruwelijke moorden volgen elkaar in sneltempo op, net als de plottwists bij de zoektocht naar de dader. Op dat vlak is het vierde seizoen weinig vernieuwend in vergelijking met eerdere jaargangen. We hebben alles wel al eens eerder gezien - denk maar aan de obligate agent die dubbelspel blijkt te spelen. Neemt niet weg dat ook in dit vierde seizoen de verhaallijn ingenieus in elkaar zit, met puzzelstukjes die langzaam op hun plaats vallen en personages wiens achtergrond steeds duidelijker wordt. Op een slimme manier word je telkens op het verkeerde been gezet. Elke aflevering eindigt quasi met een cliffhanger, waardoor het heel moeilijk wordt om de serie niet in één ruk uit te kijken. En dat blijft straf.

Het misdaadverhaal is trouwens lang niet de enige reden waarom ook dit vierde seizoen weer bijzonder knap gemaakt is. We komen dankzij enkele sessies bij de psycholoog nog meer te weten over de achtergrond van Saga en ook het persoonlijk leven van Henrik wordt verder uitgespit. Zo gaat Saga verwoed op zoek naar zijn sinds enkele jaren vermiste kinderen. Naar het einde toe worden verschillende losse eindjes aan elkaar geknoopt, op een natuurlijke manier, zonder geforceerd over te komen. Het zorgt ervoor dat dit vierde seizoen, en meteen ook de hele serie, voor de kijker op een bevredigende manier afgesloten wordt. 

We kunnen deze recensie niet afsluiten zonder nog even de loftrompet boven te halen voor Sofia Helin. Het blijft enorm straf hoe zij de autistische Saga gestalte geeft: uiterst geloofwaardig, genuanceerd en met oog voor detail. We zouden zelfs durven zeggen dat haar acteerprestaties in dit vierde seizoen nieuwe hoogtes bereiken. 

Nu het eruitziet alsof de lente nog even op zich laat wachten, is het vierde seizoen van The Bridge het perfecte excuus om een weekend in de zetel te hangen onder een dekentje. Bingewatchen geblazen!  

Extra's: 0 sterren, want er zijn er geen. 

Details TV-DVD
Uitgezonden op:
18/03/2018 - 12u45
Speelduur:
480 min.