'Big little lies'

De dodelijke gevolgen van kleine leugens

Dat bekende Hollywoodacteurs tegenwoordig niet meer vies zijn van een zijsprongetje op het tv-scherm, weet intussen iedereen. Maar wat schrijver David E. Kelly en regisseur Jean-Marc Vallée voor elkaar kregen voor de verfilming van ‘Big little lies’, een roman van Liane Moriarty, blijft een straffe prestatie. Met Nicole Kidman en Reese Witherspoon strikte het duo maar liefst twee Oscarwinnaressen. Logisch dat dat vonken geeft!

Het decor van ‘Big little lies’ is het idyllische kuststadje Monterey in Californië – we kregen meteen zin om er een buitenverblijf te kopen, helaas laat onze bankrekening dat niet toe. Iedereen lijkt er ‘the perfect life’ te leven in prachtige villa’s aan parelwitte stranden. Tot er een moord gebeurt. Zo ontpopt de serie zich al van de eerste minuten tot een ‘whodunit’ - pas in de laatste aflevering ontdek je wie er dood is en wie de dader is. De aanleiding van die bloederige gebeurtenis is de intrede van mysterieuze alleenstaande moeder Jane (Shailene Woodley) in het kuststadje. Wanneer haar zoontje Ziggy als schuldige aangewezen wordt tijdens een incident op school, komen steeds meer geheimen naar boven. En beginnen de schijnbaar perfecte leventjes heel wat deuken te vertonen. Geld maakt dan toch niet gelukkig – of wat had je gedacht?

Een moord, rijke vrouwen, mysteries en intriges: het doet allemaal wat denken aan series als ‘Desperate housewives’. ‘Big little lies’ moet het dan ook niet echt hebben van de originaliteit van het script. De serie wordt grotendeels door de acteerprestaties naar een hoger niveau getild. Vooral Nicole Kidman - die na enkele flauwe rollen in films als ‘Queen of the Desert’ en ‘Grace of Monaco’ eindelijk weer schittert - en Alexander Skarsgard zijn ijzersterk. Zij spelen het koppel Celeste en Perry Right. Gelukkig getrouwd voor de buitenwereld, maar binnenskamers pakt meneer z'n vrouw af en toe graag hardhandig aan. Hoe dat in beeld gebracht wordt – genuanceerd, zonder een goede of slechte aan te wijzen – verdient enkel lof. De scènes bij de relatietherapeut zijn om duimen en vingers bij af te likken. Oh ja, we vergeten bijna dat ook de rest van de cast – Reese Witherspoon! Laura Dern! - in bloedvorm verkeert.  

Door de sterke acteerprestaties worden de kleinmenselijke kanten - overspel, jaloezie, rivaliteit, het komt allemaal aan bod - van de hoofdpersonages op een heel realistische manier in beeld gebracht. Voeg daar de prima sfeerschepping – de eindeloze stranden, de prachtige decors – en de adembenemende soundtrack – het openingsnummer ‘Cold little heart’ van Michael Kiwanuka staat al een hele week bovenaan in onze Spotify-lijsten – en je kan niet anders dan besluiten dat dit één van de beste series van 2017 is. 

Extra’s (*): wat extra inside info over de afleveringen en interviews met de cast. Weinig soeps dus. 

Details TV-DVD
Speelduur:
343 min.