Winter Family, 'H2 Hebron'

Een ongemakkelijke impasse

'H2 Hebron' is de nieuwste theaterproductie van het muziekduo Winter Family. Ruth Rosenthal en Xavier Klaine creëren reeds een decennium lang door koorts benevelde universa. 'H2 Hebron' is daar geen uitzondering op.

In amper een uur tijd leidt Rosenthal je als gids door Hebron, op de Westelijke Jordaanoever. Aan haar voeten ligt de Shuhadastraat. Sinds 1997 functioneert deze straat als corridor tussen het Palestijnse gebied, H1, en het Israëlische deel, H2. Ze werd gesloten nadat een geradicaliseerde joodse arts met een machinegeweer de Ibrahimimoskee binnenviel en er 29 biddende Palestijnen vermoordde.

Hebron is wellicht de meest absurde verwerkelijking van de kolonisering van de Palestijnse gebieden. H1 en H2 wijzen op de feitelijke apartheid in een stad die gedeeld wordt door 215.000 Palestijnen en nog geen duizend joodse ‘settlers’. De aanwezigheid van deze laatsten zorgt voor een veiligheidsbeleid dat zijn gelijke niet kent.

Rosenthal leidt ons in sneltempo door een stad met een complexe religieuze en culturele geschiedenis – ‘de stad van Abraham en Ibrahim’ – en hanteert daarvoor dankbaar een maquette van de stad tussen twee tribunes in de gezellige zolder van de Domzaal.

Als een majestueuze levensader ligt de gitzwarte Shuhadastraat te wachten op de constructieve handen van Ruth Rosenthal. Haar personage is gebeiteld naar de bekende Kurosawaprent Rashomon. Rosenthal geeft eveneens gestalte aan vier verschillende visies op eenzelfde misdaad. In het geval van Hebron zijn dat de Palestijnen, de joodse bezetters, de soldaten en de internationale activisten.

Razendsnel bouwt ze een stedelijk weefsel op dat pijnlijk duidelijk maakt hoe een gebrek aan dialoog en politieke wil tot samenleven een gemeenschap haar zuurstof ontneemt. De straat was ooit het commerciële hart van de stad, maar wordt ondanks gemaakte afspraken niet meer geopend.

Winter Family was niet van plan het haar publiek makkelijk te maken. Met een spervuur aan informatie en een al te karige visuele wissel van perspectieven, is het voor de kijker lastig om het overzicht te behouden. De tribunes geven dan wel een vogelperspectief, de intonatie van Rosenthal is eenzijdig en legt alles in dezelfde poel van onbehagen. Technisch wordt dat benadrukt door boven de hoofden van het publiek verwarmingselementen te laten opwarmen tot wanneer het ondraaglijk wordt en de herfsttruien uitgaan.

De voorstelling is af, de structurerende – en ontregelende – elementen zijn handig in elkaar gemonteerd, Winter Family en haar technische crew hebben het visueel prima klaargemaakt, en toch ontbreekt er iets. De aanpak is genuanceerd, met een Israëlisch verhaal dat het gedeelde juk van dader én slachtoffer toont. De verwarring die over het publiek wordt uitgestrooid, is exemplarisch voor de complexiteit van het conflict. Maar gevoelsmatig is er geen schakelpunt. De verstikking domineert.

Een dag na deze première wordt in Athene een rapport door Forensic Architecture voorgesteld, met een reconstructie van de moord op de Griekse rapper Pavlos Fyssas. De Israëlische architect Eyal Weizman bracht eerder ‘de architectuur van het geweld’ door de Israëlische bezettingsmacht in kaart en leent zijn expertise nu dus ook uit om politiek geweld op andere plekken in de wereld aanschouwelijk te maken. Het is deze regeneratieve kracht die onder de plastic reconstructie van Winter Family in 'H2 Hebron' mee begraven wordt.

Details Podium
Concept & Regie: Ruth Rosenthal, Xavier Klaine
model maker: Quentin Brichet
Licht En Techniek: Julienne Rochereau
video: Olivier Perola
Compositie En Geluidsontwerp: Xavier Klaine
Geluid En Techniek: Anne Laurin
Artistieke Samenwerking: Yael Perlman, Jérôme Vernez, Eric Fesneau
Vertaling: Tamar Liza Cohen
Een Productie Van: Winter Family, EPOC productions
coproductie: Vooruit Gent, Théâtre Nanterre-Amandiers, MC93 - Scène Nationale de Bobigny, Théâtre Vidy-Lausanne, TNB-Rennes, Centre Culturel ABC La Chaux-de-Fonds
Location:
Vooruit Gent
Datum opvoering:
2018-10-04 00:00:00
Datum premiere:
04/10/2018 u