hetpaleis en Sontag/Lies Pauwels, ‘Truth or Dare, Britney or Goofy, Nacht und Nebel, Jesus Christ or Superstar’

Een brute renaissance

Zeven jongeren met een psychische kwetsbaarheid, drie fashionmodellen en een priester. De aankondiging van de cast van ‘Truth or Dare, Britney or Goofy, Nacht und Nebel, Jesus Christ or Superstar’ belooft net als de lijvige titel alvast een bont spektakel. Regisseur Lies Pauwels trekt de lijn van haar succesproductie ‘Het Hamiltoncomplex’ (2015) door: ze geeft het podium uit handen aan een groep jongeren die iets belangrijks te vertellen hebben.

Het credo ‘less is more’ is niet aan Pauwels besteed. Net als ‘Het Hamiltoncomplex’ is deze voorstelling uitbundig en kleurrijk. Het renaissanceschilderij op de achtergrond is meteen een wrange knipoog naar de anarchie op het podium. Het publiek krijgt alles in overdaad: er zijn veel spelers, veel decor, veel genres en veel emoties. De scènes vormen samen dan ook een mozaïek van intrigerende schilderijen, die ook zonder woorden eindeloos boeien. De regisseur speelt met kerkelijke beelden en iconen uit de populaire cultuur, de sfeer slaat zonder aankondiging van onheilspellend en duister om in vrolijk en losbandig. Het stuk is kortom een enorme emmer vol prikkels, chaos en associaties. Maar is dat ook niet hoe een druk tienerhoofd eruit ziet?

Enkele jongeren op het podium getuigen over hoe ze ontvoerd en mishandeld werden door aliens. Ze werden van hun mooie herinneringen en positieve gevoelens beroofd en proberen nu te leren leven met die leegte. Dat priester Rémy Jacobs in dat gesprek alleen als klankbord en ‘de wijze volwassene’ in het gezelschap fungeert, is misschien zonde. Verderop in het stuk brengt hij zijn rol weer in balans: hij houdt zich op de achtegrond, slaat gade hoe religie en zingeving hun grip op de maatschappij verliezen en kan niet meer doen dan blijven ronddwalen tot iemand hem nog eens nodig heeft, omdat er niets anders meer over blijft.

Wanneer het stuk in al zijn blitsheid de link met de realiteit lijkt te verliezen, wordt de toon weer ruw en scherp. Bij een spelletje ‘ik ga op reis en ik neem mee’ komen depressie en zelfmoordneigingen aan bod. ‘Kapotte meisjes’ staan voor de keuze tussen verdrinking of verkrachting, tussen mishandelen of mishandeld worden; schuwe jongens vertellen of verbeelden al hun worstelingen en verdriet. Pauwels en haar cast sluiten geen compromissen: in deze voorstelling is het alles of niets.

Net als veel jongerenvoorstellingen is dit een verhaal over angst, dilemma’s en grote vragen. Wat is doorsnee en wat afwijkend? Bestaan die categorieën uberhaupt wel en zo ja, wie maakt dan het onderscheid? Dit stuk voelt alleen zo vreselijk echt, dat het moeilijk te geloven is dat er geen professionele acteurs op het podium staan. Het toont de spelers in al hun pijn en kwetsbaarheid, maar met de juiste fijngevoeligheid. Pauwels verkent met ‘Truth or Dare, Britney or Goofy, Nacht und Nebel, Jesus Christ or Superstar’ nieuwe, noodzakelijke pistes voor het jeugdtheater en slaagt erin de intieme leefwereld van jongeren in hun eigen taal over te brengen naar het publiek van de grote zaal.

De voorstelling werkt niet naar een doel toe: er wordt geen duidelijke lijn gevolgd en geen spanning opgebouwd. De spelers blijven zonder onderbreking vechten tegen een storm die nooit lijkt te gaan liggen. Hun verhalen bestaan uit een bijna ritmisch vallen en opstaan. Lies Pauwels’ nieuwe voorstelling is een stuk vol droefenis en somberte, een bak cynisme ook, maar evengoed vol diepmenselijke schoonheid en misschien zelfs hoop. Shall we overcome?

Details Podium
Truth or Dare - Lies Pauwels
Concept en regie: Lies Pauwels
Spel: Delfine Bafort, Luna-Francine Benhelima, Niels Goetschalckx, Remy Jacobs, Joséphine Mwasii, Kim Peers, Lena Peters, Maria-Irène Tyck, Anne-Laure Vandeputte, Jeroen Van Staey, Taylor Verwerft
Begeleiding jongeren: Machteld De Roover
Regieassistentie: Silke Gunst
Dramaturgie: Tom Rummens
Decor en concept: Chloe Lamford
Kostuum en concept: Johanna Trudzinski
Foto's: Fred Debrock
Productie en technische realisatie: hetpaleis
Coproductie: Unicorn Theatre, Festival Tweetakt, Het Nationale Theater
Datum opvoering:
2018-09-09 00:00:00
Datum premiere:
31/08/2018 u