Dood Paard & STAN, 'Kunst'

Witte shit en een uiteengereten vriendschap

'Wat is kunst?' Noordkaap zong het al en er zijn hele bibliotheken vol geschreven over deze vraag. De Franse succesauteur Yasmina Reza schreef er in 1994 het toneelstuk ‘Kunst’ over, dat bij ons al door Olympique Dramatique werd opgevoerd als ‘Drie Kleuren Wit’ en nu door Frank Vercruyssen van STAN en Kuno Bakker en Gillis Biesheuvel van het Nederlandse gezelschap Dood Paard op de planken gebracht wordt.

Het decor is bij aanvang kaal. Alle attributen worden van een aanhangwagen uitgeladen en opgesteld. Daaronder een groot wit schilderij van 1,60 op 1,20 meter dat het lijdend voorwerp van de voorstelling zal worden. De modebewuste collectioneur (Kuno Bakker) kocht dit 'kunstwerk' immers voor het astronomische bedrag van 60.000 euro. Dit kan niet meteen op enig begrip rekenen van zijn vriend (Frank Vercruyssen) die van al dat modernisme weinig moet weten. 'Witte shit' vindt hij een meer treffende omschrijving. De derde kameraad (Gillis Biesheuvel) begrijpt er ook geen jota van, maar knikt uit onwetendheid en om de kerk in het midden te houden toch maar goedkeurend mee.

Het stuk doet denken aan de komedie ‘A Brief History of Hell’ waarmee Abattoir Fermé de afgelopen jaren furore maakte. Ook in die voorstelling wordt de hedendaagse kunstwereld en haar excessen op de korrel genomen. Zo lachen de personages in ‘Kunst’ met holle woorden zoals 'deconstructie' en hoe gebakken lucht voor te veel geld verkocht wordt wanneer een kunstenaar zogezegd 'hot' is. Maar de tekst van Yasmine Reza draait toch vooral om de implosie van de vriendschap tussen de drie mannen. In haar andere stuk ‘Le Dieu du Carnage’, succesvol verfilmd door Roman Polanski en geënsceneerd door Jan Eelen, fileerde ze ook al feilloos de onuitgesproken meningen die twee koppels over elkaar hadden. In 'Kunst' ontstaat het probleem doordat er telkens in duo’s over de ander gepraat wordt, in plaats van aan de derde persoon zelf te vragen wat ie er nou van vindt. De discussies over kunst verschuiven ook al gauw naar hoog oplaaiende meningsverschillen over het restaurant waar ze zouden gaan eten en het op poten staande huwelijk van een van de personages. First world problems dus.

Alle elementen in deze voorstelling zitten snor. Yasmina Reza leverde een schitterende tekst af vol verbaal vuurwerk en geestige oneliners. De drie acteurs zijn helemaal in hun element en spelen met de theatrale codes. Het publiek voert het ene lachsalvo na het andere af waardoor de acteurs verder opgetild worden. Kortom: 'Kunst' is grote kunst.

Details Podium
Spel: Gillis Biesheuvel, Kuno Bakker, Frank Vercruyssen
Productie: tg STAN, Dood Paard
Datum opvoering:
2014-10-17 00:00:00
Datum premiere:
16/10/2014 u