Ai Wei Wei, Royal Academy Londen

Roerend

Ai Wei Wei doet bij iedereen wel een belletje rinkelen. Niet alleen zijn kunst, ook zijn standpunten zijn intussen wereldberoemd. Begin 2011 raakte de man in de problemen toen hij op zijn blog ijverde om vrijemeningsuiting en om meer overheidstransparantie na een wankele situatie tijdens de Sichuan-aardbeving in 2008. Tachtig dagen heeft Ai Wei Wei met handboeien om de polsen en onder constante bewaking opgesloten gezeten in een klein gevangeniskamertje. Nadien kreeg Wei Wei huisarrest, werd zijn paspoort afgenomen en werd hij verplicht om een som van +- 1,7 miljoen euro over te maken aan de overheid. Officieel werd hij aangehouden omwille van belastingontduiking, maar in realiteit werd hem gewoon zwijgplicht opgelegd. 

We geven je een vlug overzichtje omdat zijn opsluiting en de emotionele schade die hij er opgelopen heeft een belangrijk deel uitmaken van de inhoud van de tentoonstelling die op dit moment in de Royal Academy in Londen te zien is. Zijn kunst op zich is voornamelijk conceptueel en figuratief. De tentoonstelling representeert dan ook een verkenning van de Chinese cultuur, geschiedenis en mans materiaalkennis. 

Heel eerlijk, we kenden Ai Wei Wei zijn politieke standpunten beter dan zijn kunst, maar na een uurtje ronddwalen in de tentoonstelling leek dat gevoel volledig weggeëbd. Royal Academy heeft er echt alles aan gedaan om er een boeiende beleving van te maken, naast de gebruikelijke werken worden in de laatste zaal ook een aantal levensgrote maquettes van zijn gevangeniscel getoond. Je leert niet alleen hoe Wei Wei tot zijn werken komt, je krijgt er ook nog een lesje Chinese cultuurgeschiedenis bij.

Wat opvalt, is hoe democratisch alles verloopt. Oké, je telt behoorlijk wat geld neer om de tentoonstelling te kunnen zien (de doorsnee prijs in Londen), maar je wordt wel overladen met folders en een gratis audiogids met exclusieve interviews van de kunstenaar en nieuwe inzichten in zijn werk. Er zit veel diversiteit in de hele rondgang, en nergens krijg je het gevoel dat je verloren bent gelopen in Wei Weis denkkronkels.

Onze favoriet is wellicht 'Cube in ebony', vier kubussen van één kubieke meter, telkens uitgewerkt in verschillende materialen, sommigen prachtig gedetailleerd, refererend naar een cadeautje dat hij als kind van zijn vader had gekregen. Het werk toont zijn interesse in minimalistische kunst. Zijn vakmanschap en materialenkennis staan voorop in heel het parcours en gooien een sussende saus over de roerende verhalen die Wei Wei in onze hersenen plant. Een mooi overzicht, eentje dat je wellicht nog een tijdje zal onthouden.

 

Details Expo
Datum opvoering:
2015-10-29 00:00:00
Datum premiere:
29/10/2015 u