copyright william ejam maail Jazz International Rotterdam 2018

Dit weekend stond Rotterdam in het teken van de 18e editie van Jazz International Rotterdam. Een drie daagse muziekfestival met dit jaar THE VOICE als thema. Niet the voice als het bekende tv-programma maar the voice, de stem als instrument in de hedendaagse jazz. Het programma voor de drie dagen zat vol verassingen en leuke combinaties waarbij de STEM leidend was. Cutting Edge was er helaas door omstandigheden maar 1 dag. De openingsdag was meteen raak, gelukkig was Cutting Edge erbij.
Het festival opende met een bijzondere vocaliste, de Roemeense Suzana Lașcu met als speciale gast Jorrit Westerhof. Een beheerst stemgebruik dat wordt gecompenseerd door de meest gevaarlijke gitarist van dit moment in Nederland, Jorrit Westerhof: anarchistisch in zijn spel en zonder angst in het diepe duiken en de luisteraar meenemend in zijn vliegkunst. Een bijzondere combinatie en tevens een openingsconcert die duidelijk het thema VOICE weergeeft. Theo Croker daarentegen speelde veelal instrumentale nummers van zijn nog te verschijnen album. Met om hem heen zeer goede muzikanten werd er gedreven gemusiceerd. Het publiek was zeer tevreden over dit optreden. Een zeer funky optreden gaf de trombonist  EFE met als gast vocaliste Lady Shaynah. Zijn spel doet denken aan Wayne Henderson van The Crusaders De funk zat er lekker in en de vocalen waren op hun plaats, vet funky poetisch improviserend maar vooral mooi en soulful.  
https://www.youtube.com/watch?v=VUD9qRNehWA

In een andere zaal was er een bijzondere combinatie van een blazerskwartet met slagwerker en vocaliste: Spoken +2; de vocaliste was Sanne Huijbregts en de slagwerker Friso van Wijck. Indrukwekkend was dit.  https://www.youtube.com/watch?time_continue=35&v=ZmammU0UE4o

Voor Cutting Edge was de verassing en ook eigenlijk het hoogtepunt van de avond het optreden van saxofonist Donny McCaslin. Om zijn bijdrage aan het laatste album van David Bowie "BLACK STAR" kende het grote publiek hem maar hij is al langer bezig als musicus o.a. met Steps Ahead.   
Nu heeft hij een nieuw album uit: BLOW. En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het een goede titel is voor een instrumentale sax album. Cutting Edge verwachtte een optreden met instrumentale stukken. Maar het tegendeel bleek die avond. Hij nam mee singer en songwriter Jeff Taylor (tevens gitarist) en op bas de geniale multi-instrumentalist Nate Wood, op drums Zach Danziger en op toetsen (ook op BLACKSTAR)  JASON LINDNER. Over het optreden kunnen we kort zijn: GENIAAL: vocale songs die raakvlakken hebben met Bowie ..zeer ruig gespeeld en vol passie, vol vuur en het thema VOICE was in een andere vorm hier te horen, heel New Yorks.
https://www.youtube.com/watch?v=IV8IpH6FyQE

Een zeer geslaagde editie. Helaas was Cutting Edge er maar 1 dag bij maar we komen volgend jaar zeker weer en dan 3 dagen, dat is zeker. Een kleinschalig festival maar met grote ideeen. Zeker een aanrader om volgend jaar naar toe te gaan.

copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail COPyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright william ejam maail Copyright by william ejam maail