Meisjes uit de Lage Landen, deel 1

Meisjes uit de Lage Landen, deel 1

Eefje de Visser

Eefje de Visser krijgt inspiratie van Fiona Apple, zingt a-tonaal en schrijft associatieve, poëtische teksten over het leven enzo. In het Nederlands.

Uiterlijk ★★★
Eefje de Visser heeft vorig jaar een flinke sprong in het diepe gemaakt en hoe. Liveoptredens deed ze volop in haar woonplaats Utrecht en omstreken. Inmiddels gooit ze hoge ogen in België. Live hebben de nummers een flinke metamorfose ondergaan, compleet met nieuwe arrangementen en instrumenten. Krijgt zodoende de zaal moeiteloos stil.

Spontaniteit ★★★★
Krijgt prettige aandacht op de Nederlandse radio en schittert op prime time in de veelbekeken televisieshow De wereld draait door. Dankzij een eigen versie van Blondies Call me, weet ze snel naar het grote publiek door te stoten. Was niet onder de indruk van presentator Matthijs van Nieuwkerk, maar bleef zichzelf, zonder het domme meisje uit te hangen. Alleen daarom al: vier sterretjes. Is ook te porren voor het vullen van zendtijd in RTL's Koffietijd.

Vruchtbaarheid ★
Voorlopig blijft de eerste spruit mama's aandacht én die van de media opeisen. De koek is dus nog niet op, sterker: deze wordt volop in de aanbieding gedaan bij Eefjes Zuiderburen. En die happen.

 

Roosbeef

Roosbeef is Roos Rebergen plus band. Zingt een beetje vals. Theatrale liedjes, met vreemde teksten die eigenaardig slordig worden uitgesproken. Overigens wel in het Hollands.

Uiterlijk ★★★
Roosbeef timmert al een aantal jaartjes aan de weg. Als Roosbeef gaat bij optredens de band mee, met daarin onder meer Tom Pintens. Met gekke grapjes en brugteksten windt ze het publiek in no-time om haar vinger. Qua persoonlijkheid is ze de vrouwelijke variant van Lucky Fonz III. En die kenden we al, daarom voor straf twee sterretjes eraf.

Spontaniteit ★★★
Op Twitter zien we het komische natuurtalent niet benut: aankomende en voorbije shows worden aangestipt, maar verder blijft het onpersoonlijk. Een gemiste kans. Aandacht krijgt Roosbeef wel op tv, zoals vorige maand in het Vlaamse De Laatste Show.

Vruchtbaarheid ★★★
Het duurde een hele tijd voordat na het winnen van de Grote Prijs in 2008 tot de eerste plaat 'Ze willen wel je hond aaien maar niet met je praten' het licht zag. Zo'n drie jaar zat ertussen. Vorig jaar verscheen het tweede album 'Omdat ik dat wil', dat ondanks positieve recensies niet lang lijkt te beklijven. Zou Nederland even Roosbeef-moe zijn? Hmm. België is nu aan de beurt. 

 

Aafke Romeijn

Nieuwkomer Aafke Romeijn zingt, speelt piano en schrijft Engelstalige liedjes met verhalende teksten inclusief persoonlijke invalshoek. Al Aafkes nummers heten Stella, echt waar.

Uiterlijk ★★
Aafke Romeijn introduceert haar nummers graag met een anekdote of uitleg over het nummer. Leuk: ze is heel erg fan van de Jeugd van Tegenwoordig. Haar versie van 'Huilend naar de club' doet het origineel eer aan én voorziet het nummer van nog meer emotionele lading.

Spontaniteit ★★★★★
Aafke Romeijn is als artiest nog niet bekend bij het grote publiek, maar heeft het twitteren absoluut in de vingers: humoristisch en niet te beroerd om een ongezouten mening cyberspace in te slingeren. Houden zo! Check bijvoorbeeld deze tweetwisseling met muziekrecensent @atzedevrieze over 'We are young' van Fun. De nieuwe megahit van Nederlandse radiozender 3FM.

Vruchtbaarheid ★
Aafke komt net op gang en het album 'Stella must die' is dit jaar verschenen. Een dramatisch mooie baby.

 

Marike Jager

Marike Jager maakt melodieuze singer-songwriterliedjes. Gaat van jazzy tot country, maar houdt het altijd melodieus en netjes. Zingt altijd in het Engels.

Uiterlijk ★
Marike Jager weet zich in tegenstelling tot artiesten als Roosbeef en Aafke Romeijn bij liveoptredens geen echte indruk achter te laten. Het is lastig om de vinger op de zere plek te leggen, maar het zal iets te maken hebben met charisma en uitstraling. Geen ramp, maar opvallen vanwege brugteksten, humor: niets van dat al. Daarom, en we moeten streng zijn, één ster.

Spontaniteit ★★★★
Al een tijdje is Marike Jager ook presentatrice van Lowlands en dat doet ze goed. In bandinterviews benut ze haar eigen ervaring als muzikant en dat versterkt haar reputatie als professional. Profileert zich daarnaast op Twitter als @marikejager en houdt het contact met mede-muzikanten warm. We zien sterretjes!

Vruchtbaarheid ★★★★
Net als bij Roosbeef duurde het drie jaar na het winnen van de Grote Prijs van Nederland voordat het eerste album er was. Sinds 'The beauty around' kwamen er nog drie, waarvan 'The magic live box' een liveregistratie van een theateroptreden is.

 

Credit foto's: 
Eefje De Visser - Sander Vermeer
Roosbeef - Tom Roelofs
Aafke Romeijn - Nicôle Kroonen