Berliner Philharmoniker, orkest midden in de wereld

Het orkest dat tweet, facebookt en naar de cinema gaat

“What could we wish more?”, verzuchtte een Zuid-Afrikaans radiomaker vorige week doorheen een wild losgebarsten applaus. Dat applaus volgde op een eclatante uitvoering van Beethovens zevende symfonie, met op de bühne niets minder dan de wereldvermaarde Berliner Philharmoniker. De man had het over de perfectie van de instrumentalisten. Want, eerlijk: in geen enkel orkest zijn die elk voor zich zo volmaakt. Wie daar ook maar durft aan twijfelen, moet drinkend naar de NKO-arts, om gehoorgang en trommelvlies te laten nazien.

Het voorbije decennium heeft de Berliner Philharmoniker zich ontwikkeld tot veel meer dan enkel een orkest met als enige habitat de concertzaal. Nee, met de Digital Concert Hall, die nu al enkele jaren met verscheidene abonnementsformules toegankelijk is, opent de Berliner haar deuren voor een internationaal publiek, dat de programmatie van het huisorkest voor een groot stuk live kan meemaken. Van Angola tot Argentinië, van China tot Canada: mits internetverbinding en laptop, ligt ontroering eenvoudigweg voor het grijpen.

Om hun concerten nog toegankelijker te maken, zet het orkest ook zelf de stap naar het publiek. Drie concerten kunnen dit seizoen live bijgewoond worden vanuit Duitse bioscopen, en het is de bedoeling dat bioscoopverhaal vanaf volgend jaar een internationaal verlengstuk te geven. De Beethoven-cyclus waar Sir Simon Rattle en de zijnen de voorbije weken intensief aan gesleuteld hebben, strijkt bovendien nog in Parijs, Wenen, New York en Tokio neer. En alsof dat nog niet genoeg is, belooft het huislabel van het orkest de integrale serie ook uit te geven in diverse video- en audioformaten. De vermoedelijke verschijningsdatum, die de melomaan nu reeds met stip in de agenda mag aankruisen: maart 2016.

Niet alleen voor het heden bouwt het orkest een digitaal platform, want ook haar roemrijke verleden wordt via de Digital Concert Hall beschikbaar gesteld. Tot op vandaag worden historische opnames, overigens ook hier met over het algemeen uitmuntende video- en geluidskwaliteit, open gesteld voor nieuwsgierigen van alle leeftijden. Dit laat toe de betekenis die de Berliner Philharmoniker doorheen de traditie heeft gehad, ten volle te appreciëren.

Heden, verleden, maar ook toekomst: de indrukwekkende investeringen om het publiek te laten meeluisteren en –kijken in high definition, bewijzen dat de blik van de directie ook op de volgende decennia gericht is. Via de website gunt het orkest de leek een inkijk in hun verschillende studio's - ook die reis, is fabuleus.

Kortom, geen enkel orkest dat op een zo complete manier gebruik maakt van de actuele media-mogelijkheden. Leve de Berliner – nu, vroeger én later!