Wagonman, ‘Desire’

Back to the future

Wagonman is het nieuwste project van Gentenaar Luc Waegeman. Zeggen dat Luc geen onbekende is in de Gentse (en vaderlandse) muziekscene, is een understatement. Hij is gepekeld in bands als Needle & The Pain Reaction, Sexmachines, Lee & The Lovedaddies en dan vergeten we er nog een pak. Hij was mede-oprichter, bezieler en algemeen coördinator van muziekclub Kinky Star en het gelijknamig label in Gent. Onlangs gaf hij deze job op om zich volluit op zijn muziek te gooien.

Het eerste wapenfeit hierop volgend is deze EP van Wagonman. De muziek van Wagonman haalt zijn basis uit de new wave/electro-scene van de jaren tachtig, en dat is er goed aan te horen. Maar verwacht geen muf, nostalgisch plaatje waarop je de clichés als wilde paarden hoort aandraven. Neen, ‘Desire’ is okselfris in zijn aanpak.

Opener ‘Desire’, een cover van de song ‘Walls’ van anarcho-punkband Crass, heeft een stuwende baslijn die menig dansvloer zal kunnen inpakken. Hippe DJ’s overal ten lande, u weze bij deze ingelicht. Wij denken zelfs dat James Murphy deze song heel graag in zijn DFA catalogus zou willen stoppen.

‘Killing jungle’ heeft een industriële, tribale percussie (wij horen Front 242 om de hoek gluren) die aanschurkt tegen wobbly en noisy samples. Een beetje een ongemakkelijke song op het eerste gehoor, maar te beschouwen als een nieuwe jeans: in het begin spant die wat, maar na een tijdje zit hij als gegoten.

‘Movoco synthaca’, een cover van Nacht und Nebel, blijft heel dicht in de buurt van het origineel, maar dan wel in een gepimpte versie. De song krijgt een iets ruigere lederen vest aangemeten, en de stem van Luc blendt perfect met deze song.

‘Wagonman style’ heeft wat weg van Fad Gadget, een van onze helden uit die jaren tachtig. En dat is dan ook een compliment. Heerlijke track in zijn eenvoud. Maar vergis u niet. Eens je wat van het eerste oppervlak wegkrabt, krijg je wel degelijk een gelaagde track die vol zit met welgemikte geluidslagen en een inventieve melodie.

Wij zijn heel benieuwd wat Wagonman ons nog zal brengen in de toekomst, want wat wij hier mochten horen heeft ons alvast goesting gegeven in meer. 

Details Album
Album:
Desire
Platenmaatschappij: Kinky Star Records
Jaar:
2014
Tracks:
  • Desire
  • Killing Jungle
  • Movoco Synthaca
  • Wagonman