System of a Down, Rock Werchter

Non-stop disco van vermakelijk geweld

De sterretjes geven het natuurlijk al weg: System of a Down was een van de hoogtepunten van Rock Werchter 2017. Samen met de aanstekelijke muzikanten waren we afwisselend opgetogen en vertoornd, in één langgerekt anderhalf uur vol bezweren en amuseren, maar toch vooral imponeren.

Laten we eerst gauw iets van de baan vegen. De laatste jaren hoorden we Tankians stem almaar nasaler en minder veelzijdig worden. Ja, we waren bang om teleurgesteld te worden, maar laat je niet misleiden door valse berichtgevingen. Wie erbij was, hoorde onze favoriete Armeense zanger in topvorm: hoog, laag, poesjeszacht en onverbiddelijk gruntend hard. Op Serj viel in de verste verte niets aan te merken.

Ook voor de rest van de band deden we trouwens onze pet af. Het was mooi om Shavo te zien lachen (‘Radio/video’), het was vermakelijk om Daron te horen vragen om een ‘round round round round round-circle pit, het was heftig om John stoïcijns te zien stampen. Nu mocht de set af en toe wel overmoedig snel aanvoelen, zeker wanneer bijna dertig nummers op anderhalf uur ons doen vermoeden dat de band heel zijn discografie speelt. Zelfs de nummers die niet op ‘Steal this album!’ staan, werden praktisch zonder pauzes aan elkaar geregen. Maar over de hele lijn droeg dat alleen maar bij tot de overweldigende dynamiek.

Op deze mooie zaterdag planden wij voor en na het optreden Milky Chance en Bonobo in en tijdens System hebben we uiteindelijk minstens evenveel gepogood als op de dansoptredens. Dat gebeurde dan vooral tijdens de talrijke hevige momenten, om ons vervolgens eens zo stil te krijgen tijdens bijvoorbeeld de intro van ‘Soldier side’, ‘Mr. Jack’ of het knielende einde van ‘Chop suey!’. Ook aan tedere momenten geen gebrek dus.

Dit was een van die optredens waarop een wei vol wuivende handjes gezamenlijk geniet van het geweld dat zich voor hen afspeelt. Eentje waarop iederéén lacht met de 'stupid song’ van de gitarist. En vooral een waarop de muziek primeert. De video’s die slechts een half publiek kon zien waren bijzaak, de expliciete politieke boodschappen liet de band voor eenmaal achterwege. En daar genoten wij dus van, heel hard.

Details Concerten
Concert datum:
1 juli 2017