Simple Minds, 'Walk between worlds'

Schotse veteranen blinken uit

Simple Minds is taai. De Schotse rockgroep heeft met ‘Walk between worlds’ een nieuwe plaat gemaakt (haar achttiende) en het is haar beste in jaren. Het album is kort - acht nummers, 42 minuten muziek -, maar straalt een en al energie uit en het versterkt het nieuw elan dat de band kreeg met ‘Big music’, haar vorige plaat uit 2014. 

Meer dan veertig jaar is de groep al actief, al schieten van de oorspronkelijke bezetting alleen zanger Jim Kerr en gitarist Charlie Burchill over. De band werd in 1977 opgericht en speelde de eerste jaren door new wave beïnvloede muziek, vooraleer begin jaren tachtig over te stappen op songs die niet zelden op stadionformaat zijn gesneden en grandeur uitstralen. Dat zou leiden tot megasucces met platen als ‘New gold dream’, ‘Sparkle in the rain’ en ‘Once upon a time’. Sindsdien is de groep een graag geziene gast op (festival)podia gebleven, zeker ook in België.

De nieuwe cd heeft symbolisch een A- en een B-kant. De eerste vier songs refereren naar de postpunkperiode van de groep met songs als ‘Summer’ - met een erg zware bas - en het wervelende ‘Utopia’. Op ‘The signal and the noise’, één van de beste nummers, voeren opzwepende keyboards de boventoon en tovert Burchill een knappe solo uit zijn gitaar.

Op het tweede kwartet songs duiken strijkers op die in de befaamde Abbey Road studio zijn opgenomen. Dat is onder meer het geval in de knappe en potige titelsong en op ‘Barrowland star’, één van de andere hoogtepunten. Het nummer gaat over de bekende concertzaal Barrowlands in Glasgow waar de band kind aan huis is. Burchill ontbindt in het nummer zijn gitaarduivels.

‘Sense of discovery’ sluit mooi af en bevat een muzikale verwijzing naar ‘Alive and kicking’, één van de grootste hits van Simple Minds. Kerr zingt uitstekend op de plaat en de mooie stemmen van Catherine Anne Davis en Sarah Brown bieden een meerwaarde. Beide backingzangeressen gaan trouwens mee op tournee. 

Hoe meer je ‘Walk between worlds’ beluistert, hoe sterker je de plaat vindt. Van de drie bonusnummers op de deluxe editie van de cd maakt ‘Angel underneath my skin’ indruk. ‘Silent kiss‘, met een synthesizergeluid dat aan de beginperiode van de band doet denken, is heel verdienstelijk en van traditional ‘Dirty old town’ maakt de groep een boeiende coverversie. 

‘Walk between worlds’ is een heel aangename verrassing en toont aan dat de groep nog heel vitaal is. Om haar meer dan dertig jaar oude hit nog eens te citeren: Simple Minds is wel degelijk nog ‘Alive and kicking’.  

Details Album
Album:
Walk between worlds
Platenlabel: BMG
Jaar:
2018
Tracks:
 • Magic
 • Summer
 • Utopia
 • The signal and the noise
 • In dreams
 • Barrowland star
 • Walk between worlds
 • Sense of discovery
 • Silent kiss
 • Angel underneath my skin
 • Dirty old town - live