Power Trip, ‘Nightmare logic’

Thrashmetal in optima forma

'Nightmare Logic' opent al meteen sterk met de 'noisy soundscape' op 'Soul Sacrifice'. Wanneer er daarna een brute riff komt invallen weet je al dat je je mag verwachten aan een pot potente thrash met heerlijke tempowisselingen, de obligate solo en een gezandstraalde stem. Thrash volgens het boekje dus en duidelijk refererend naar de gloriedagen van het genre, zo tussen halfweg de jaren 80 en halfweg de jaren 90.

Wie niet overstag gaat bij een heerlijke thrasher als ‘Waiting around to die’ heeft nog nooit een thrashmetalplaat van dichtbij gezien. Zanger Riley Gale blaast, gromt en schreeuwt zich als een briesende hond een weg doorheen de plaat. Met die stem zou hij evengoed in een harcorde band kunnen brullen. Het gitaargeweld en vooral de structuur en dynamiek waarin het zich beweegt mag dan nog botte agressie zijn, het is vooral heerlijk. Zo is er de speedmetal in ‘Firing Squad’, met snel hakkende riffs, een paar gierende solo’s en drumwerk waarvoor je wekelijks een paar uur in de gym moet zitten. De titelsong heeft een riff met een cadans die niet mis zou hebben gestaan op een van Metallica’s platen uit hun begindagen, toen de bandleden hun gescheurde jeans en sneakers nog niet ingeruild hadden voor hun kapot gestileerde imago van vandaag. ‘Waiting around to die’ doet ons dan weer aan Slayer denken. Ook deze song bevat alweer die lompe riffs.

Kortom, voor finesse moet je niet bij Power Trip zijn, of het moet de finesse zijn van een berggorilla die een pak melk probeert open te doen. De brutale lompheid die daarop volgt omdat het niet lukt, dàt is wat deze plaat doet kloppen als een zwerende vinger.  Alle songs zitten in hetzelfde ongewassen keurslijf van deugddoende agressie, maar ze staan er beeldig mee.

Dit is een 'blitzkrieg' gevat in geluid. Overrompelend.

Details Album
Album:
Nightmare Logic
Platenmaatschappij: Southern Lord
Jaar:
2017
Tracks:
  • Soul Sacrifice
  • Executioner's Tax (Swing of the Axe)
  • Firing Squad
  • Nightmare Logic
  • Waiting Around to Die
  • Ruination
  • If Not Us Then Who
  • Crucifixation