Pink Floyd, 'The story of Wish you were here'

Ode aan Syd Barrett

Nog niet uitgemolken Pink Floydfans kunnen nu ‘The story of wish you were here’ kopen. De documentaire vertelt de levensloop van de gelijknamige klassieker die sinds 1975 meer dan negentien miljoen keer over de toonbank ging, maar tevens door meningsverschillen Roger Waters’ vertrek een decennium later inleidde. Voor de set-up werd gekeken naar die van documentairereeks 'Classic albums', waarin interviews met band - en productieleden en allerhande analyses elkaar afwisselen.

Een uur lang wordt de historie vanaf de intrede in de studio gevolgd, al kijkt regisseur Kieran Darcy-Smith ook verder in het verleden, op zoek naar de grote invloeden van 'Wish you were here'. Met als voornaamste Syd Barrett, aan wie ‘Shine on you crazy diamond‘ werd opgedragen. De song die zowel het album opent als sluit - wat destijds voor een van de vele discussies zorgde.

Net als de vele andere obstakels en misverstanden waar de gemiddelde luisteraar geen flauw benul van heeft. Misvattingen over songs, betwistingen tussen Gilmour en Waters. Hoe maak je een even opvallende artwork als die van ‘Dark side of the moon’? Wat was Pink Floyds invloed in de artistieke videoclips? Frustraties over de muziekindustrie. En zoveel meer. Helaas geen interviews, studiobeelden of overige fragmenten van indertijd. Je kan je dan ook afvragen hoeveel kennis er nog daadwerkelijk is overgebleven, bijna 40 jaar na de opnames. De songanalyses gaan dan ook niet verder dan de bespreking van de basisstructuren - goed genoeg voor iemand die nog nooit de akkoorden van titeltrack 'Wish you were here' gehoord heeft.

De grote theoretische lading en het gemis aan beelden van toen maakt 'The Story of Wish you were here' niet de meest fleurige documentaire. Ook de extra’s zijn niet het vernoemen waard: een amper twintig minuten durende nietszeggende uitbreiding. De indeling is wat slordig en er mocht wat vaker geschrapt worden in de vele herhalingen, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd met een overvloed aan weetjes en leuke anekdotes, die zelfs voor de grootste fans een leuke opfrissing vormen.

Details Music DVD
Jaar:
2012