Pallbearer, ‘Heartless’

Doom met een grote M

Met 'Heartless' leveren de Amerikanen van Pallbearer hun derde langspeler af. Hun vorige twee platen bevonden zich nog diep in het doommoeras. Debuut ‘Sorrow and extinction’ liep nog verloren tussen de diepe plooien van de –tig andere doommetalbands, zoekend naar een eigen smoel. Op opvolger ‘Foundations of burden’ werden de grenzen van het genre wat verder uitgerekt, waardoor wij al iets meer geprikkeld werden. Het was dan ook benieuwd uitkijken of er op deze derde worp nog verder buiten de lijntjes gekleurd zou worden.

Waar het fundament van hun sound weliswaar nog steeds verankerd zit in de doommetal, krijgt het hier heel wat meer ademruimte. De zeven nummers van ‘Heartless’ zijn compositorisch een serieuze stap vooruit. Diehard doomfans zullen hier misschien hun neus voor ophalen, maar wij wentelen ons met graagte in de melancholische, progressieve metal die Pallbearer hier een dik uur lang uitspreidt.

Wij waren al suckers voor het stemgeluid van Brett Campbell en op deze plaat trekt hij nog een paar extra registers open. Zijn stem beschikt over tonnen charisma en zuigt je de plaat in, al kan je door zijn teksten misschien in een donkere draaikolk terechtkomen.

Daarnaast krijg je progressieve dubbele gitaarlijnen en een poppy sfeer die luchtig doorheen hun sound worden geklopt. Over kloppen gesproken: ook het drumwerk klinkt nergens minder dan fantastisch, al zijn het toch die duellerende, dubbele gitaarlijnen die de absolute hoofdrol opeisen. De ene laag bij de gronds grommend, terwijl de andere zich op etherische melancholische hoogtes ophoudt. Voeg daarbij nog een vlijmscherpe dynamiek die moeiteloos schakelt tussen loodzware, drukkende passages en toegankelijke finesse en wij durven 'topplaat' in de mond te nemen. Dat de ballad-achtige stukken soms tegen de cheesyness aanschurken willen wij Pallbearer dan ook graag vergeven.

Als wij een blik met grote namen mogen opentrekken, dan treffen we Black Sabbath daar samen met Mastodon aan, in een jus van Pink Floyd. Hoogtepunten zijn moeilijk aan te duiden, omdat er in elke van de zeven uitgesponnen songs wel een paar zitten. Aanrader.

Details Album
Album:
Heartless
Platenmaatschappij: Profound Lore
Jaar:
2017
Tracks:
  • I Saw the End
  • Thorns
  • Lie of Survival
  • Dancing in Madness
  • Cruel Road
  • Heartless
  • A Plea for Understanding