O-Bat albumrelease "La stella morta"

O-Bat verrast ons in Vera, Groningen

De Groningse trombonist, producer en alleskunner O-Bat, Obed Brinkman, presenteerde zaterdag 9 mei zijn nieuwe album in poppodium Vera. “La stella morta” is de derde LP die van Brinkmans hand komt. Cutting Edge was bij de albumrelease en genoot met volle teugen.

In de grote zaal van een goed gevulde Vera treffen wij een hoge concentratie van artistiek Groningen aan. Van de zanger van rockband The Life Jagged, tot de reggae basgitarist van Knight Susan en de frontman van straksmetalband Corvus. Iedere muzikale perfectionist uit de stad lijkt hier aanwezig te zijn. Onze nieuwsgierigheid wordt gewekt. Wat weet men, wat wij niet weten?

Het voorprogramma wordt verzorgd door geluidskunstenaar Kasper van Hoek. Hij weet met zijn zelfgebouwde instrumenten de meest bizarre geluiden te creëren. Op momenten denken we zijn muzikale lijn te vatten, totdat hij weer met een ander intens geluid de sfeer doet omslaan. Voor sommige mensen om ons heen lijkt dit af en toe te ver te gaan. Wij genieten.

Na een snelle ombouw verschijnt achter het podium een banner met een grote communistische ster. Daarop prijkt het logo van O-Bat. Dan komt the man of the hour zelf. Brinkman, klein van stuk, gladgeschoren schedel, kleine oogjes en puntige oortjes, lijkt met het tegenlicht van het podium op een Nosferatu-achtig figuur. Hij kijkt rustig de zaal in, checkt of alles klaar staat en begint met het nummer “Twilight”. We worden gedompeld in een carnavaleske, duistere wereld. De orgelgeluiden uit de philicorda Korg synthesizer in combinatie met de bewerkte drumloops werken aangenaam op onze zenuwen. Het is net alsof we in een audio nachtmerrie zijn beland en willen weten hoe deze afloopt.

Op het podium is het gedurende de show een komen en gaan van muzikanten. Brinkman, die in diverse Groningse bands zijn trombone ten gehore brengt, heeft zijn brede netwerk ingeschakeld om mee te werken aan “La stella morta”. Een samenwerking die heel goed uitpakt, vinden wij. De diversiteit die de anderen inbrengen, bovenop de duistere O-Bat geluiden van de beats en synths, maken deze nieuwe plaat tot een prachtige mash-up. Ondanks de digitale basis maakt Brinkman veel gebruik van live vocalen en blaasinstrumenten. Hierdoor krijgt het geheel een rustieke en af en toe folky sound.

Na de show nemen we de LP mee naar huis om er nogmaals goed naar te luisteren. Het artwork op de plaat zelf bevestigt onze vermoedens. Een groot, terminator-achtig figuur in pak verwoest alles om zich heen. Gebouwen, natuur, zelfs de hemel wordt zwart. De boodschap is duidelijk: de mensheid is vergiftigd door politiek en geld. De teksten van alle nummers op het album richten zich op deze problematiek. “Time to go (Monsanto)” gaat over het bedrijf Monsanto dat een monopolie heeft op veel van onze voedselproductie. “Nazi scum” heeft niet veel uitleg nodig.

Wij concluderen dat “La stella morta” een goed geproduceerde plaat is. Live verveelt het geen seconde. Voor Groningen is dit een pareltje waarop menig lokale held zijn steentje aan bijdraagt. De problematiek die Brinkman behandelt, is echter aan de zware kant, net zoals de muziek zelf. Dit maakt het album niet tot een ontspannende plaat die je even tussendoor luistert. Het heeft zijn moment nodig. Persoonlijke favorieten op de plaat zijn “Twilight”, “Alien” en “La stella morta”. 

"La stella morta" is hier te beluisteren via Spotify.

Details Concerten
O-Bat_laStellaMorta_09_mei_2015
Concert datum:
9 mei 2015
Album:
La Stella Morta
Jaar:
2015