Monolord, Charlatan Gent

Potige set, een beetje lam geluid

Het Zweedse Monolord draait nog maar een dikke vier jaar mee in de stoner/doom scene maar mag met recht en rede al een grote speler genoemd worden. Dat bewijzen optredens op gerenommeerde festivals als Hellfest, Roadburn en Desertfest. Het was dan ook een kleine verrassing dat Democrazy het trio naar Gent kon halen voor een optreden in de Charlatan. We zagen hen al weergaloos bezig op zowel Roadburn als Desertfest, en waren er dan ook als de kippen bij om naar de Charlatan af te zakken.

Bij verrassingen hoort dikwijls een glimmende verpakking, maar de inhoud durft soms wel eens tegenvallen. Zondagavond kwamen we een beetje met dat gevoel buiten uit de Charlatan. En dat lag niet zozeer aan de band die een even energieke als strakke set neerzette. Tot nu hoorden we Monolord enkel spelen op grote podia met topnotch geluid. En hoewel we het wel hebben voor venues waar het zweet al eens van het plafond durft druipen en we de band van dichtbij kunnen aanschouwen, was het geluid deze keer iets minder. Monolord heeft een patent op splijtende riffs, ultra-laag gestemde, grommende bas en mokers op de drums. Wanneer het geluid dan niet minutieus is afgesteld, krijg je snel - al van bij opener 'We will burn' - een harde, gehutselde brij die de accentverschuivingen in de lange, bij momenten monotone nummers niet meer naar voor weet te brengen. Spijtig, hoewel het gros van de menigte het absoluut niet aan zijn hart liet komen en graag meeging in de diep spittende groove van de Zweden. Ook wij werden bij het nekvel getrokken door nummers als ‘Audhumbla’ en ‘Cursing the one’. Diep gaan krijgt bij deze mokers een heel andere betekenis. De condens viel dan ook in dikke druppels in onze nek. Afsluiter ‘Empress rising’ trok als laatste nog eens alle registers open. De set telde vijf of zes nummers, maar wanneer die nummers dicht tegen de 10 minuten aanschurken, krijg je sowieso waar voor je geld. 

Een goed optreden? Zeker. Kon het beter? Zeker.

Maar daar had de band geen hand in. De akoestiek van de Charlatan dan weer wel, hoewel het ons bij eerdere optredens niet echt stoorde. Een beetje een gemiste kans, want misschien was de balzaal van de Vooruit wel een betere keuze geweest. Enfin, volgende keer beter, want sowieso zijn wij graag weer van de partij bij een volgende passage van Monolord. Dat is trouwens op het komende Antwerpse Desertfest in oktober. In optima forma!

Details Concerten
Concert datum:
14/05/2017
Jaar:
2017