Memoryhouse, 'The slideshow effect'

Fotofilmpje vol herinneringen

Hoe heerlijk moet het zijn als twee mensen elkaar tegenkomen, besluiten samen een projectje uit de grond te stampen om dan tot de conclusie te komen dat een pracht van een debuutplaat hun toekomst wel eens volledig zou kunnen omgooien? Componist Evan Abeele en fotografe Denise Nouvion wilden wat creatief experimenteren om de barkoude Canadese winters te overbruggen. De chemie tussen de twee leidde vijf jaar later uiteindelijk tot het dreampopalbum 'The slideshow effect': na 'The Years EP' met 5 tracks als gunstige voorloper een wonderschone debuutplaat.

Nouvions talent als fotograaf laat zich horen op de plaat: het is net alsof je luistert naar een fotofilmpje vol mijmeringen dat track voor track wordt ontwikkeld en uitgerold. De dromerige openingstrack 'Little expressionless animals' heeft ons meteen stevig beet: perfect uitgebalanceerd, geen noot of klank te veel of te weinig. Ogen dicht en genieten maar, met de zachte stem van Nouvion als aangename gids. 'The kids were wrong' heeft een wat stevigere beat, maar de stem zorgt voor de eenheid. Af en toe dwaalt Nouvion wat van het pad af, zoals in het lang aanslepende 'All our wonder'. Ach, geef toe: niet elke foto kan 100% scherp zijn.

'Bonfire' is een traag en slaperig nummer waar de stem van Nouvion in het begin wat minder engelachtig klinkt, in tegenstelling tot het gitaargetokkel. Gaandeweg voelen we onze voeten toch steeds meer van de grond komen. Wanneer ze "Out in the pale grey mothlight sky / I see my breath like ghosts too fragile to take flight" zingt, is het niet eens zo moeilijk om de muziek erbij te denken. De koningstrack op het album is voor ons 'Old haunts': de fragiele opbouw van het nummer en de subtiel uitgekiende melodie en gelaagdheid kloppen volledig. Qua dromerigheid misschien iets over the top, maar op het gepaste moment word je toch weer wakker geschud.

Aangezien Nouvion een fotografe is die bij toeval ook nog voorzien is van gouden stembanden, heeft Memoryhouse daarvan geprofiteerd: 'The slideshow effect' is een prachtige uitgave die ook perfect past bij de stemming op het album. De dromerige lomofoto's zijn al even zachtaardig voor het oog dan de muziek is voor het oor. Dus rep je naar de platenboer: 'The slideshow effect' is het aanschaffen meer dan waard!

Details Album
Memoryhouse_theslideshoweffect
Concert datum:
04/04/2012
Band:
Memoryhouse
Album:
The slideshow effect
Platenmaatschappij: Sub Pop Records
Jaar:
2012
Tracks:
  • Little expressionless animals
  • The kids were wrong
  • All our wonder
  • Punctum
  • Heirloom
  • Bonfire
  • Pale blue
  • Walk with me
  • Kinds of light
  • Old haunts