Matt Simons, Bitterzoet Amsterdam

Luisterliedjes en mannenverhalen

Toen begin dit jaar Matt Simons’ ‘With you’ gebruikt werd in een 'Goede tijden, slechte tijden' scène, begon het Nederlandse avontuur voor de New Yorkse singer-songwriter. 3FM dj Coen Swijnenberg hoorde het nummer, draaide het op de radio en sinds januari heeft de ballad de Nederlandse hitlijsten niet meer verlaten. De plotseling populaire zanger tourt inmiddels al even door ons land. Vanavond: het intieme, met overwegend jong publiek gevulde, Bitterzoet.

Voorprogramma en vriend Chris Ayer trapt stipt om half negen af met zijn opzwepende ‘Awake’. Ayers stem lijkt een combinatie van die van Jack Johnson, een klein beetje Michael Bublé en een iets lager klinkende Mike Rosenberg (Passenger). Met deze laatste heeft Ayer wel meer overeenkomsten. Zo zingt hij, ook met gitaar, gevoelige levensliedjes met een onaflatende passie, zoals ‘The revealing’, maar ook uptempo folknummers als ‘The infinite abyss of space’, ‘Open hands’ en ‘Roy G biv’. Met licht sarcastische verhaaltjes praat de Brooklyner zijn nummers aan elkaar. We zijn blij verrast door Ayers easy listening nummers en warme stemgeluid.

Als er een man is die weet hoe hij zijn tweed draagt, is het Matt Simons wel. Gehuld in visgraatjasje en bijpassende pet, neemt Simons plaats achter zijn keyboard en zet het jazzy, swingende ‘Gone’ in, dat meteen waarderend meezingen kan incasseren. Na het gevoelige ‘Emotionally involved’ start de zanger gekscherend een country western ballad versie van Destiny’s Child’s ‘Say my name’. En dan klinkt een eigen versie van '(Sittin’ on) The dock of the bay'. We houden ons hart vast: dit soort nummers wordt beter niet gecoverd. Toch heeft de Simons-versie soul en het jonge publiek fluit er flink op los. 

Dan zet hij het breekbare, lichte ‘Miss you more’ in, wat eigenlijk net iets te lang duurt, maar de swingende soultrack ‘Fall in line’ schudt ons weer wakker. We zijn zeer gecharmeerd van het daaropvolgende nieuwe ‘Say goodbye’: een melancholische terugblik op 2012 over liefde en waarheid. Als toch wel welkome onderbreking verschijnt Chris Ayer (met gitaar) weer op het podium en zingt met Matt titeltrack ‘Pieces’. Een zeer goede samenzang.

Simons brengt ons vanavond de fragiele liefdesliedjes en vrolijke popnummers van album ‘Pieces’ (juni 2012), vol verhalen. Zijn stem én muziek deden ons bijna meteen denken aan Gavin DeGraw. Zo hebben het uptempo ‘Let me go on’ en ‘Fall in line’ met soulachtig orgeltje een enorm DeGraw gehalte. Al heeft Simons een eigen stijl, de stemmen van de twee lijken als twee druppels water op elkaar en gek genoeg komen zelfs kledingstijl en hoofdbewegingen overeen. Nog los daarvan hebben we, ondanks dat de muziek en stem van Simons goed klinken, niet het idee iets nieuws te horen vanavond.

Zoals we al dachten, wacht ons als laatste ‘With you’: het mooie, beladen nummer waarvan we zo zijn gaan houden. Simons zit weer achter zijn keyboard en zingt ons toe. Wanneer hij het podium verlaat en even later met Ayer weer opkomt, zijn we benieuwd. Een eigen versie van Paul Simon’s ‘The boxer’ als toegift kan ons zeker bekoren.

Simons is nog tot en met 24 april in Nederland te zien, waarna hij halverwege mei weer even terugkomt. In zijn verhalen over Nederland en zijn ‘lievelings tv-programma’ GTST liet de Amerikaan tussen neus en lippen door ook los dat we hem in de zomer terugzien op het North Sea Jazz Festival (12-14 juli). Voor wie houdt van echte singer-songwriters (of hun muziek): toch zeker een aanrader!

Details Concerten
Concert datum:
19-04-2013
Jaar:
2013