The LVE, 'Heartbreak Hi'

Gedeelde smart is halve smart

Met 'Heartbreak hi' heeft The LVE geen vrolijke plaat gemaakt. Toch krijgt de Antwerpse band het voor elkaar om droefenis, maar ook een portie hoop zo te benoemen dat de plaat alsnog welgekomen gemoedsrust brengt.

Als een eenmansproject van Gerrit Van Dyck, zo ontstond destijds The LVE, toen nog The Lightning Vishwa Experience. De mysterieuze fluisterpop trok onze aandacht. Op de eerste ep wonnen de breekbare liedjes aan zeggenschap: verfijnder, krachtiger, maar recht naar het hart. De bevriende muzikanten die even kwamen meespelen, werden bandleden. The LVE in haar huidige bezetting was een feit. Op de tweede plaat maakte het intimistische geluid dan ook plaats voor een kleurrijker klankenpalet. Wie weet hoe te raken, behoeft geen keurslijf. 

Gevoelige snaren raken, dat doet The LVE meer dan ooit op de nieuwe ep 'Heartbreak Hi'. Dat bewijst opener 'Sad song' meteen. De huilende synths en de driftige gitaren zijn als de storm die soms in ons hoofd losbarst. De samenzang, eerst nog harmonieus, daarna in canon, symboliseert de stemmen die maar niet lijken te zwijgen. Een lied om luidkeels mee te zingen, als alternatief voor gevloek op een slechte dag. 'I'm like the sad sad songs I like [...] I'm so fed up with being polite.'

Vandaag moeten we alles altijd leuk vinden of dienen we die schijn hoog te houden. Niet bij The LVE. In 'Go bad with you' bieden ze een schouder aan om op te huilen, als je je niet langer sterk wil houden. 'I know life a little bit better than that', klinkt het.

De band lijkt immers ervaringsdeskundige op het vlak van gebroken harten en dromen. 'Heartbreak hi' gaat over beseffen dat niets voor eeuwig is, maar dat maakt loslaten er niet makkelijker op. Over een afscheid van een geliefde dat niet meer afwendbaar is. In het lied hoor je de tijd wegtikken, tot enkel tranen nog resten. Dat verdriet wordt naar het einde toe wondermooi bezongen door zangeres Sara.

Dat het nooit te laat is om je passies na te jagen, leert frontman Gerrit ons in 'Dreams & memories'. Want zijn we het vaak zelf niet die onze eigen dromen in de weg staan? Alleen al het twijfelend melancholisch deuntje in het begin geeft het knagend schuldgevoel weer. Het is een kwestie van onszelf moed in te praten, zoals de zanger dat doet in de outro.

Ook weerklinkt weemoed (en electropop uit de jaren tachtig) in 'Slo-Mo'. Vroeger was het niet beter, maar in een vluchtig bestaan lijkt onbereikbaarheid de sleutel naar gemoedsrust te zijn.  

'Heartbreak hi' mag dan wel zwaarmoedig zijn: gedeelde smart is halve smart en The LVE onze nieuwe therapeut.

Details Album
Albumcover 'Heartbreak Hi' van The LVE
Band:
The LVE
Album:
Heartbreak Hi
Jaar:
2018
Tracks:
  • Sad Song
  • Letters
  • Heartbreak Hi
  • Go Bad With You
  • Slo-Mo
  • Dreams & Memories