Kanye West, 'ye'

Heerlijk lichtgewicht

Een nieuw werkje van ’s werelds meest polariserende artiest, spannend! Kanye West slaagt er altijd in om een buzz van nieuwsgierigheid rond de release van een nieuwe plaat op te trekken (en als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks). Het leuke is dat de man dan ook altijd wel komt met een werkstuk dat op zijn minst de moeite waard is. Ondanks de korte speelduur geldt dit zeker ook voor ‘ye’, al is de plaat net wat minder dwingend dan we van een Kanye West-release gewend zijn.

Twee keer na elkaar hetzelfde doen, Kanye West is er al lang geleden mee gestopt. Daarom geeft meneer Kardashian zichzelf deze keer maar 23 minuten om ons te overtuigen van zijn eigen genialiteit, waardoor het rommelige van voorganger ‘The life of Pablo’ er wel een beetje af is. ‘ye’ is op productioneel vlak dan wel strakker en meer gefocust, in het hart van de plaat woedt nog steeds de chaos. Die krijgt hier voor het eerst een naam: ‘bipolar disorder’. Psychische gezondheid is een rode draad doorheen het album (onder andere op de opener ‘I thought about killing you’ en ‘Ghost towns’, meteen de twee hoogtepunten), en geheel in lijn met de subject matter wordt de materie nu eens ingetogen en subtiel, dan weer over the top en breedsprakerig gebracht. Een ander thema is de liefde voor zijn familie op tracks als ‘Wouldn’t leave’ en ‘Violent crimes’, altijd het type nummers waar we een glimp opvangen van de man achter de mad scientist/dorpsgek, en dat levert zoals vrijwel altijd heerlijk materiaal op.

En toch mist ‘ye’ een bepaalde zwaartekracht die Wests eerdere platen (en het qua lengte vergelijkbare en door West geproducete ‘Daytona’ van Pusha-T) wel hadden. Voor de eerste keer in zijn carrière is Kanye West niet de eerste die, met een nieuwe plaat onder de arm, al briesend een nieuw, nog onontdekt continent binnenstormt. Het klinkt allemaal stukken minder explosief deze keer. ‘ye’ staat vol sterke songs en op basis daarvan krijgt de plaat van ons vier blinkers, maar de volgende keer mag er wel weer wat meer gewicht in de schaal worden gelegd.    

Details Album
:
Jaar:
2018
Tracks:
  • I Thought About Killing You
  • Yikes
  • All Mine
  • Wouldn't Leave
  • No Mistakes
  • Ghost Town
  • Violent Crimes