Julien Baker, 'Turn out the lights'

Rauwe emotie in een iets toegankelijker jasje dan voorheen

Wie nog niet vertrouwd is met de Tiny Desk-concerten van de toonaangevende Amerikaanse muzieksite NPR, moet de sessie met de jonge chanteuse Julien Baker maar eens opzoeken. Ze bracht er in een gezellige mini-omgeving songs van haar geprezen debuut ‘Sprained ankle’ en scoorde er een waanzinnig aantal views mee. De reden voor haar populariteit is te zoeken in de directe manier waarop deze 22-jarige liedjes boetseert met haar persoonlijke besognes als klei. Na jarenlang worstelen kwam ze vier jaar geleden uit de kast, wat vader Baker ertoe noopte in de Bijbel op zoek te gaan naar passages over aanvaarding. Makkelijk ging het dus niet, en ook het pad van Julien zelf kent periodes van depressie en verslaving. Elke interviewer opent het gesprek met: ‘Hoe gaat het vandaag eigenlijk met je?’. Dat Julien Baker intussen al ontelbaar vaak op die vraag heeft moeten antwoorden, heeft te maken met haar grote fanbase. Haar verhaal vol twijfels over geloof, isolement, seksualiteit, en haar zelfbeeld spreekt meerdere generaties aan, en daarom zal het tweede album ‘Turn out the lights’ waarschijnlijk vlot zijn afzetmarkt vinden.

Waar de eersteling zijn kracht putte uit rauwe eenvoud, ligt de kracht van ‘Turn out the lights’ vooral in het tekstuele. Intussen ligt Julien Baker immers onder contract bij mastodontenlabel Matador, en die hebben wat meer budget toegestopt voor de productie. Gevolg: de liedjes baden meer in een hymnische sfeer. Uit haar frêle lichaam blijkt nog meer vocaal geweld te kunnen komen dan voorheen. De songs laten vrijwel steeds intieme strofes met epische refreinen contrasteren, waardoor het geheel af en toe als een formule kan aanvoelen. Kan je daar als luisteraar overheen, dan heb je een plaatje om te koesteren in handen.

De kracht van Julien Baker ligt 'm immers nog steeds in de teksten. Een kleine bloemlezing? ‘The harder I swim, the faster I sink’, klinkt het in het onheilspellende ‘Sour breath’. ‘Maybe it's all gonna turn out all right, oh, I know that it's not, but I have to believe that it is', is de pure wanhoop die vervangen zit in ‘Appointments’, een hartverscheurend liedje over depressie. Nog eentje? ‘You’re everything I want and I’m all that you dread’, kreunt ze in ‘Shadowboxing’.

Deze ‘Turn out the lights’ heeft voor ons uiteindelijk niet de kracht van ‘Sprained ankle’, omdat de al geprezen rauwe imperfectie hier verlaten wordt voor een voller geluid. Het debuut bleek echter een groeiplaat van jewelste, dus misschien is deze wel hetzelfde lot beschoren?

Details Album
Julien Baker_Turnoutthelights_cover
Band:
Julien Baker
Album:
Turn out the lights
Platenfirma: Matador records
Jaar:
2017
Tracks:
 • Over
 • Appointments
 • Turn out the lights
 • Shadowboxing
 • Sour breath
 • Televangelist
 • Everything that helps you sleep
 • Happy to be here
 • Hurt less
 • Even
 • Claws in your back