Johann Sebastian Bach, ‘Argerich & friends: piano concertos’

Eenmaal, andermaal… enigma!

Ooit was Martha Argerich een onweerstaanbare Argentijnse furie. De beelden uit haar prille carrière, waarin ze opname na opname maakte aan de zijde van Claudio Abbado, zijn legendarisch. Zoals er consensus bestaat over Argerichs voormalige schoonheid, zo lopen de meningen echter uiteen voor wat haar huidige artistieke status betreft. Nog steeds lopen de zalen vol wanneer ze ergens opdaagt. Dat het vooral nostalgici zijn die bereid zijn een smak geld voor haar neert te tellen, is een hypothese.

Sinds Argerich zich ostentatief opwerpt als pleitbezorger van jong talent, heeft ze zich alleszins ook in de gunst gewerkt bij een deel van het publiek dat niet verslingerd is of was aan haar expressieve stijl en haar puntgave techniek. Kwatongen bazuinen inmiddels rond dat de pianiste een commercieel product is geworden, door haar naam uit te lenen aan opnames en benefieten waarin haar eigen bijdrage zeer beperkt blijft. Emperisten ontwaren in het karakter van de Argentijnse dan weer een haat-liefdeverhouding met de bühne. Ze kan niet leven zonder het voetlicht, maar geteisterd door plankenkoorts gruwt ze van de massale belangstelling die haar overal te beurt valt.

De waarheid over Argerich? Geen idee. De Argentijnse blijft een enigma. Misschien is dat meer dan al het andere de reden voor haar blijvende populariteit. Hoe het ook zij, deze dubbele dvd met Bachs pianoconcerti is typerend voor Argerichs manier van werken. Haar foto en haar naam trekken de aandacht, haar faam doet aan de kassa’s de rest. Nochtans speelt de pianiste slechts op twee concerti mee, wat ongeveer twintig minuten schermtijd betekent. In verhouding tot het bijna drie uur durende geheel betrekkelijk weinig. Argerich schuift echter enkele bevriende solisten naar voor – of die verdienste haar kan worden toegeschreven, moet ieder voor zich beslissen.

Niet alle solisten kunnen kwaliteit garanderen. In handen van Dong-Hyek Lim wordt Bach hopeloos romantisch, onder het mechanisch toucher van Khatia Buniatishvili te berekend. Braley en Fray doen hun reputatie geen oneer aan, evenmin als Goerner. Toch gaat ander repertoire hen beter af. Het spel van Akane Sakai etaleert dan weer conservatoriumstroefheid.

Het meest problematisch is echter het Orchestre de Chambre de Lausanne, dat zichzelf comfortabel op de achtergrond installeert. In Bachs concerti gonst het echter ook in de begeleidende partijen van de bedrijvigheid. Zonde dus dat deze orkestrale luister ofwel verloren gaan, ofwel zonder historische gevoeligheid de zaal in worden gekegeld.

Details Music DVD
Eenmaal, andermaal…enigma!
Solisten: Martha Argerich, Nicholas Angelich, Frank Braley, Khatia Buniatishvili, Gvantsa Buniatishvili, Michel Dalberto, David Fray, Nelson Goerner, David Kadouch, Stephen Kovacevich, Dong-Hyek Lim, Gabriela Montero, Akane Sakai, Mauricio Vallina, Lilya Zilberstein
Orkest: Orchestre de Chambre de Lausanne
Label: Bel Air Classiques
Distributie: Harmonia Mundi