Graspop 2019 - Donderdag

Aborted speelt in de allerhoogste metalklasse!

Als je exact een jaar na datum de Desselse weide weer betreedt, lijkt het alsof je nauwelijks weg bent geweest. Graspop heeft een ontiegelijk fijn Home Sweet Home gevoel, en de gemiddelde Graspopfan scoort zijn ticket voor er nog maar één band op de affiche staat. Wanneer na de laatste noot op zondag de nieuwe data voor de volgende editie op het scherm verschijnen worden er druk agenda’s geblokkeerd en babysitters preventief ingeschakeld. Welcome home!

Wij zijn in elk geval klaar voor een nieuwe lading bands en ongein, want de affiche van 2019 is lekkerder dan ooit te voren. Veel oud zonder al te veel belegen kaas op je bord, veel jong geweld en één absoluut unicum in het bittere afscheid van een icoon uit de rockgeschiedenis. 

Traditiegetrouw ben je donderdag meer in de file aan het schuifelen om binnen te geraken dan dat je een band te horen krijgt. Je zou denken dat GMM daar jaar na jaar een oplossing voor probeert te bedenken, maar ook hier dienen tradities in ere te worden gehouden. File, file, file. Welkom in België!

Donderdagavond wordt ook meer en meer de avond bij uitstek voor de diehards. Het bier is nog niet lauw, de mainstages blijven netjes gesloten, de frieten zijn nog geen vier keer gebakken en er zijn minder overlappingen in de line-up, zodat je met alle gemak een stevige dosis post-rock van Hemelbestormer, de hardcore van Nasty of het moderne metalgeluid van Concealed Reality kan meepikken. De oude rotten van Raven(**) klinken daarnaast nogal gedateerd. Dan begint helaas het heen-en-weergeloop tussen de podia en kiezen we toch om Aborted(****) mee te pikken zonder daar een seconde spijt van te hebben. Dit is de absolute Belgische top en daar mogen wij verdorie trots op zijn. Er moet niet te flauw gedaan worden over de kwaliteit van de Belgische bands die deze editie de podia sieren. Aborted heeft zoals veel bands dit weekend een nieuwe gitarist ingewerkt, terwijl oudgediende Ken Bedene de gore metal vakkundig dichtmept als een hyperkinetische drummachine die te pletter wil storten. Sven De Caluwe laat het publiek geen seconde gerust en maakt het hele plaatje af. Grote klasse voor de Belgen!

Nu de gebroeders Darrell de great gig in the sky een schop onder de kont geven, gaat ex-frontman Phil Anselmo(**) terug naar daar waar we hem het liefste hadden, vendelzwaaiend met de Panteravlag. Phil heeft een hele stapel hits om een perfecte set uit te destilleren, en we werden dan ook getrakteerd op een vettige ‘Walk’ naast ‘This love’. Toch toont Anselmo weinig vitaal en halen lange pauzes de vaart uit het optreden. We hadden er nochtans écht zin in. Jammer, maar je moet roeien met de riemen die je hebt!


Details Concerten
:
Jaar:
2019