Girls In Hawaii, 'Nocturne'

Behoedzame knipoog naar hitparadepop

Girls In Hawaii was een knapperig bandje in het begin van deze eeuw. Ze namen hun tijd tussen platen, maar klauterden wel in de richting van de top, tot hun wereld plots inklapte. Drummer Denis, broer van een van de frontmannen Antoine Wielemans, liet op 30 mei 2010 het leven in een auto-ongeluk op de Brusselse ring. Verdriet en onmacht gooiden het op een akkoordje. Het voortbestaan van Girls In Hawaii stond op de helling. Die andere frontman Lionel Vancauwenberghe wilde meteen door met de band, terwijl Antoine binnen de zwarte randjes van zijn rouwproces even helemaal geen nieuwe muziek wilde toelaten.

In 2013 was er dan toch ‘Everest’, een indrukwekkende worp waarop heel wat open en bloot werd verwerkt. Vandaag is de vraag: wat nu? Enkele Girls zijn intussen jonge vaders en dat gegeven brengt licht in de sound van de groep. ‘Nocturne’ is een album waar de typische indierock van Girls In Hawaii verrijkt wordt met synths en beats die in gelijke dosissen naar de jaren tachtig en hedendaagse pop knipogen.

Vreest echter niet, fans. De groep is geen tweede Oscar & The Wolf geworden. Verschuivingen gebeuren bij Girls In Hawaii altijd uiterst behoedzaam. Met als gevolg dat wij bij single ‘Walk’ pas na een tijdje doorhadden dat die eigenlijk wel op de dansvloer zou kunnen werken. Aan de rest van de architectuur van de band wordt immers niet geraakt. Er is nog steeds die kenmerkende gelaagde opbouw en de stemmen van Lionel en Antoine circuleren als vanouds weifelend zoals de vlammetjes van een theelichtje.

Knappe songs levert dat in overvloed op. Samen met de single gaat ‘Indifference’ het hardst weg van de vintage Girls In Hawaii. Een strakke beat en ultracatchy instrumentatie leiden het nummer naar een euforiemoment waar clubbers om half vier ‘s morgens helemaal wild van worden. De groep laat er wel een track op volgen die herinnert aan dEUS van eind jaren negentig. Daarna komt met ‘Blue shape’ een heerlijk zweverige song die Sparklehorse oproept. Aan het begin van ‘Nocturne’ hadden we ‘Guinea pig’ aangestipt, dat stoeit met een stevige dosis beats, een belletje en een likje Autotune. Ze komen er beter mee weg dan Bon Iver, menen we.

De vierde plaat van Girls In Hawaii is er duidelijk eentje waarop de groepsleden nog zoekende zijn. Ze treffen tijdens hun rit al vaak raak, maar je voelt dat de bron nog maar net is aangeboord: hier zit méér in. Benieuwd of we dat op de opvolger gaan merken. Tot dan mag de naam Girls In Hawaii gerust de weerklank krijgen van de referenties uit de vorige alinea.

Persfoto: Olivier Donnet

Details Album
Girls In Hawaii_Nocturne_cover
Band:
Girls In Hawaii
Album:
Nocturne
:
Jaar:
2017
Tracks:
  • This light
  • Guinea pig
  • Cyclo
  • Indifference
  • Overrated
  • Blue shape
  • Walk
  • Monkey
  • Willow grove
  • Up on the hill