First Aid Kit, 'Ruins'

Klara (27) and Johanna (25) Söderberg werden in 2008 ontdekt nadat ze een cover van Fleet Foxes' 'Tiger mountain peasant song' op YouTube postten. De Zweedse zussen oogden zo aandoenlijk in de manier waarop ze, piepjong, midden in een bos deze cover ten gehore brachten, dat je nietsvermoedend omver geblazen werd door hun geweldige versie van deze song. Een platencontract volgde.

Ondertussen zijn de zussen reeds aan hun vierde album toe. Hun sound, een kruising tussen folk, country en Americana leunt aan bij Fleet Foxes, maar wordt gedragen door hun unieke stemgeluid en de harmonieën die de zussen creëren. Sinds hun vorige album 'Stay Gold' worden de zussen bovendien ondersteund door Colombia, niet bepaald een bescheiden platenlabel, en kunnen ze terugvallen op fancy producers en muzikanten die ook bij R.E.M (Peter Buck) of Wilco (Glen Kotche) spelen.

Op 'Ruins' tonen de zussen dat ze perfect op hun sterktes kunnen spelen: melancholische teksten en geweldige melodieën. Opener 'Rebel heart' is wat ons betreft direct een van de toppers van het album. Klara opent solo, waarna het nummer opbouwt en beide zussen engelachtig samen zingen. 'Nothing matters, all is futile' declameren de zussen iets later. Mocht de titel van het album het nog niet verklapt hebben: 'Ruins' is een breakup album.

Tussen deze plaat en de vorige namen beide zussen even een pauze, verhuisde Klara naar Manchester, Groot-Brittannië om in 2016 zonder verloofde naar haar zus terug te keren. Dit maakt van 'Ruins' een meer volwassen album, doch desondanks streelzacht en lieflijk. Ook hun voorliefde om zich Amerikaanser voor te doen dan ze zijn blijft, met een nummer als 'Postcards' waar hun faux Southern twang je bij momenten doet geloven dat je naar Dolly Parton zit te luisteren.

Wat na het beluisteren van 'Ruins echter blijft hangen zijn de weidse melodieën en harmonieën. 'Ruins' is allesbehalve lo-fi geproduceerd. Het duo gaat standaard vergezeld van een drummer, een pedal-steel gitaar en keyboards, en krijgt op 'Hem of her dress' zelfs versterking van een heus koor, waardoor het plaatje bij momenten neigt naar bombast. Maar net voor die grens overschreden wordt, vangen hun stemmen je weer op, en vergeet je deze details. Mooi.

Details Album
Band:
First Aid Kit
Album:
Ruins
Jaar:
2018
Tracks:
  • Rebel heart
  • It's a shame
  • Fireworks
  • Postcard
  • To live a life
  • My wild sweet love
  • Distant star
  • Ruins
  • Hem of her dress
  • Nothing has to be true