Eurosonic/Noorderslag 2014: 16 januari

Fijne verrassingen, vooruitstomende beats en een flinke nagalm

Hoppah!

Doorweekt en verkleumd betreden we de Energy Stage. Het lijkt alsof we midden in een Emir Kosturica film zijn gewandeld. De speelse toeter– en accordeonmelodieën vliegen ons om de oren. Opzwepende beats walsen over ons heen, terwijl er een karikaturale frontman zijn verhalen toefluistert op Tom Waits-achtige wijze. ‘En nu is het tijd voor een triest liedje, kan ik ook eens even uitrusten. Dat vrolijke gedoe de hele tijd.’ 
Hoppah! verrast ons op een zeer aangename wijze. De muzikanten bespelen hun instrumenten op zeer hoog niveau. Waar het vaak bij dit soort bands tekort schiet, is een constante authenticiteit kunnen houden. Bij Hoppah! is het duidelijk dat er niet geteerd wordt op een gimmick. De nummers zijn divers, maar blijven op eigenzinnige wijze trouw aan de eigen twist die zij aan de Balkan/Klezmer stijl geven. Een geweldige blend voor bruiloften en begrafenissen. We hopen in de toekomst meer van deze band te horen.

Birth of Joy

Ja, wij houden van psychedelica en grooves! Birth of Joy weet op beide gebieden onze hartstochtelijke begeerte te bevredigen. Deze driemanformatie is de verrassing van de avond. Ze verblijden ons met Led Zeppelin-achtige energie, die niet lijkt te kunnen ophouden. Een wat iel ogend mannetje dat de frontman is, zorgt er voor dat we met open mond gehypnotiseerd blijven kijken. Zijn zangpartijen zijn intrigerend, maar dat is niet wat ons zo versteld doet staan. Het is de combinatie van zijn beukende gitaarriffs die hij onder zijn vocalen speelt. De vooruitstomende beats van de drummer zorgen ervoor dat we geen moment onze aandacht ergens anders op kunnen focussen. Op momenten waarop de intensiteit te groot wordt, weet de toetsenist op rauwe wijze ruimte en ontlading te creëren, zodat we even op adem kunnen komen. Birth of Joy is daarom ook zeker een zeer goed gekozen naam. Cutting Edge is helemaal fan!

Noisia Invites Afterparty

We eindigen de avond in de dance tempel van Groningen, Subsonic. Het belooft op papier een traktatie te worden. Noisia heeft een eigen showcase neergezet waar een zelf geselecteerde crème de la crème van drum ’n' bass en trap wordt tentoongesteld. We kunnen genieten van de gefreakte sound van nieuwe belofte Posij, die ons gek maakt met rauw gestileerde en vieze producties, zoals de ‘28 Hz Scream’. Tom Wilcox en Fre4knc overdonderen ons met drum ’n' bass zoals deze alleen in Groningen gemaakt kan worden. Beide artiesten weten de juiste dosering van klassieke drum ‘n' bass te combineren met vernieuwende geluiden en invalshoeken. Een ware lust voor ons onderbuikgevoel.
Natuurlijk treden de gastheren zelf ook op. Als altijd weten de productie goeroes van Noisia een strakke set neer te zetten die de hele tent op z’n kop weet te zetten. Met een tevreden en uitgeput gevoel kunnen we rustig gaan slapen. Ergens in ons achterhoofd klinkt nog vaag een onophoudelijk hi-hatje, maar dat nemen we voor lief.