Eriksson Delcroix, 'The riverside hotel'

Zwierig en luchtig, maar intens

Nog geen anderhalf jaar na het meesterwerk ‘Magic marker love’ heeft Eriksson Delcroix alweer een bijzonder knap album uitgebracht. ‘The riverside hotel’ klinkt veel luchtiger en opgewekter dan de vorige plaat, maar is ook intens en sleept je mee in de muziek van het diepe Amerikaanse zuiden. De plaat ademt cajun en blues.

Eriksson Delcroix bestaat uit het koppel Bjorn Eriksson (die ook de muziek voor de film ‘The broken circle breakdown’ schreef) en Nathalie Delcroix (één van de zangeressen bij Laïs). Het paar laat  zich  op de nieuwe plaat, de vierde al sinds de oprichting van de groep in 2014, bijstaan door vijf uitstekende muzikanten. Tim Coenen (gitaar), Alain Rylant (drums), Peter Pask (bas), Elko Bijweert (gitaar) en Karl Eriksson (vader van Bjorn, banjo) spelen de plaat prachtig en enthousiast in.

De muziek die ze brengen, klinkt vaak opgewekt en feestelijk en bevat daardoor verschillende uptempo nummers. De luchtige en aanstekelijke opener ‘Louisiana hot’ zet meteen de toon. ‘Snap off the pearl snap’ (met heerlijke zang van Delcroix) heeft ook de warme gloed van het diepe zuiden van de Verenigde Staten. Het ritmische en mysterieuze ‘Hex’ is één van de mooiste nummers van het album, terwijl ‘La danse de mardi gras’ een cajun klassieker is die met overgave wordt gebracht.

De stemmen van Eriksson (diep) en Delcroix (hoog en ijl) maken samen met de prachtige gitaarklanken van de titelsong een intens klinkend pareltje dat ook een onheilspellende kant heeft. Het Riverside hotel waarnaar het album is genoemd, is overigens de naam van een nog bestaand hotel in de stad Clarksdale in Mississippi waar destijds nogal wat bekende Afro-Amerikaanse muzikanten hebben overnacht omdat het één van de enige in de staat was waar ze welkom waren. Eriksson bezocht het hotel en deed er de nodige inspiratie op.   

Het  intrigerende en soms bezwerende ‘Elizi, ursule & erzulie-ge-rouges’ grijpt je bij het nekvel en laat niet los. ‘Flat earth blues’ klinkt dan weer als rockabilly en swingt de pan uit. Slotnummer ‘J’ai été au bal’ is ook een cajun klassieker, die al wervelend de krachtige plaat beëindigt.

Dat alles maakt van de ‘The riverside hotel’ een album dat  heel prettig is om te beluisteren en geen moment verveelt. Net als onder meer ‘Magic marker love’ brengt ook de nieuwe plaat de luisteraar in een andere wereld.  Het is nog heel vroeg in het jaar, maar het zou ons niet verbazen mocht het album hoog in de eindejaarslijstjes eindigen.

Details Album
Album:
'The riverside hotel'
Platenlabel: Waste My Records
Jaar:
2019
Tracks:
  • Louisiana hot
  • Le bayou de mille misères
  • Snap off the pearl snap
  • Hex
  • La danse de mardi gras
  • The riverside hotel
  • Elizi, ursule & erzulie-ge-rouge
  • Les ti blondes
  • Flat earth blues
  • J'ai été au bal