Editors, 'In dream'

In 2007 brak de Britse band Editors in België door met ‘Smokers outside the hospital doors’, uit hun tweede album ‘An end has a start’. De groep stond garant voor gitaarpoprock, gedreven door de donkere teksten van leadzanger Tom Smith en zijn zware bariton. Het viertal toerde twee jaar intensief om dan te besluiten dat ze toe waren aan iets nieuws.

Op ‘In this light and on this evening’ lieten ze hun gitaren achterwege om met keyboards te experimenteren. Na een kortstondige terugkeer naar gitaarrock op ’The weight of your love’ uit 2013, mag de groep zich met ‘In dream’ - hun vijfde en laatstgeborene - volledig geïntegreerd in elektroland noemen.

Op opener ‘No harm’ horen we Smith heen en terug schakelen tussen bariton en falsetstem, een nieuwigheid en afwisseling die ook later zal terugkomen op 'In dream'. 'No harm' klinkt dreigend, minimalistisch en wordt gedreven door een elektronische bas en Smith die ons verhaalt over ‘a go-getter’. Wat volgt, is een naar Editors' normen zeer radio-onvriendelijk album. 'Forgiveness' doet nog wat denken aan Editors van weleer, wanneer Smith anthem-achtig debiteert dat 'The flag in your hand don’t make you American', maar echt meezingbaar wordt het nergens.

'Salvation' is betwistbaar stadionwaardig, maar slaagt erin om met een snaargedreven intro van veertig seconden eveneens excentriek te zijn. 'The law', het nummer waarin Rachel Goswell van Slowdive opvallend de hogere tonen voor haar rekening neemt – ook in andere nummers komt ze subtiel kijken – klinkt misschien nog het minst als Editors. In dit esoterische en verleidelijke nummer klinkt Smith ronduit gevaarlijk, met Goswell die sussend maar fragiel de bindstukken verzorgt.

'In dream' klinkt globaal heel elektronisch, net zoals bij ‘In this light and on this evening’ het geval was. Editors heeft een kruising tussen Depeche Mode en Radiohead opgezocht, en komt hier wonderwel mee weg. Discotheekwaardig wordt het resultaat nooit. Enkel 'Life is a fear' en 'Our love' komen in de buurt, hoewel het ritme wat moet worden opgedreven om deze nummers echt dansbaar te maken.

'In Dream' is meer een sfeerplaat, een luisterplaat, een ervaringplaat. Editors neemt je mee naar een melancholische wereld waarin Smiths beklemmende teksten de plak zwaaien. Minpuntje is misschien dat ze in hun elektronische universum iets te veel menselijkheid hebben weggevaagd: hierdoor mist 'In dream' de energie en de scherpe kantjes van ‘An end has a start’. Voor een dromerig vertoeven in duistere regionen ben je bij 'In dream' echter wel aan het juiste adres.

Details Album
Band:
Editors
Album:
In Dream
Platenmaatschappij: [PIAS] Recordings
Jaar:
2015
Tracks:
  • No Harm
  • Ocean Of Night
  • Forgiveness
  • Salvation
  • Life Is A Fear
  • The Law
  • Our Love
  • All The Kings
  • At All Cost
  • Marching Orders