The Decemberists, 'I'll be your girl'

Experimenteel laagje doet carrosserie blinken

Dit jaar vieren The Decemberists hun achttiende verjaardag. De weg naar volwassenheid sloeg de band uit Portland, Oregon reeds veel vroeger in met ‘The king is dead’. Op dat album uit 2011 transformeerden ze succesvol van een eigenzinnig clubje naar een bevlogen folkrockband die grote massa’s kan begeesteren. Ze braken door in de VS, en met opvolger ‘What a terrible world, what a beautiful world’ gingen ze probleemloos op hun elan door. Voor het eerst deden ze dat zonder een lichte asverschuiving, iets waar The Decemberists doorheen de tijd wel een patent op hadden genomen. Dat maakt de verrassing op het nieuwe ‘I’ll be your girl’ des te groter. De band rond Colin Meloy stapt volledig uit zijn comfortzone door lagen synths aan zijn sound toe te voegen.

Puristen en fans van het eerste uur moesten flink slikken toen ze single ‘Severed’ hoorden. Hun geliefde band, het folky broertje van Death Cab For Cutie, leek opeens op New Order. Ook toen het volledige album uitkwam, werd het hier en daar stevig gekraakt. Tegen vernieuwing zijn mag, maar wij vinden de zet van The Decemberists uiterst moedig. Zo gaan die puristen voorbij aan het feit dat ‘Severed’ barst van het hitpotentieel, en ook elders pakt de clash tussen folky gitaren en synthesizers bij momenten catchy uit.

‘Your ghost’ is een van onze favorieten. Het galopperende ritme en het ‘nanana-koortje’ brengen de groep in Arcade Fire’s vaarwater, waar het goed toeven is. ‘Cutting stone’ is rustiger, huist in een seventies Fleetwood Mac-achtig arrangement dat halverwege wordt opgewacht door de warme gloed van blazers. Met ‘Rusalka, Rusalka/The wild rushes’ ondernemen The Decemberists een geslaagde poging tot rockopera. De drums en piano vormen de funderingen voor een song die laag per laag opbouwt naar een epische finale.

Wij tellen dus veel geslaagde experimenten, die vele richtingen uitgaan. Dat maakt van ‘I’ll be your girl’ niet de coherentste plaat van The Decemberists. De spielerei heeft ook tot twee flinke uitschuivers geleid. Opener ‘Once in my life’ brengt zwelgpop waarvoor zelfs Morrissey zijn neus ophaalt. Met ‘We all die young’ trappen The Decemberists nog eens in dezelfde val. Dat maakt dat er toch twee krassen staan op een voor het overige blinke carrosserie. Oordeel vooral zelf, want na tig draaibeurten zijn wij helemaal mee met ‘I’ll be your girl’.

Details Album
The Decemberists_I'll be your girl_artwork_cover
Band:
The Decemberists
Album:
I'll be your girl
:
Jaar:
2018
Tracks:
 • Once in my life
 • Cutting stone
 • Severed
 • Starwatcher
 • Tripping along
 • Your ghost
 • Everything is awful
 • Sucker's prayer
 • We all die young
 • Rusalka, Rusalka / The wild rushes
 • I'll be your girl