Chantal Acda, Jazz Middelheim

De vier gedaantes van Chantal

Chantal Acda & Arc Sonore (***)

Het tweede podium van Jazz Middelheim was de hele vrijdag van Chantal Acda. Ook al was het optreden met mannenkoor Arc Sonore het eerste dat ze bracht, het was meteen duidelijk dat we een avond vol afwisseling tegemoetgingen. Onder begeleiding van straffe muzikant en ‘lief’ Erik Thielemans varieerden de zangers van achtergrondkoor tot Gregoriaanse cantors. Dat laatste was indrukwekkend: Acda ontpopte zich tot een onheilspellende engel in een spirituele natuur.

Translation (***)

Deel twee en drie van de Acda-avond stonden in groot muzikaal contrast met elkaar. Na het mannenkoor gingen we verder met Translation, een exclusief project waarvoor de muzikante drie vrienden samenbracht op het podium om haar songs te interpreteren. Of liever te herinterpreteren, want zowel Shazhad Izmaily en Jean-Yves Evrard als Erik Thielemans werkten eerder al mee aan Acda’s muziek. Nu gingen ze daar zo ver in dat we het tegendeel van de vrouw zelf hoorden: een luid, soms chaotisch experiment met oosterse invloeden die we dan wél weer in de eerste set hoorden. Stilaan werd het duidelijk dat we vandaag nieuwe kanten van Chantal Acda ontdekten.

Chantal Acda & Bill Frisell (**)

Ook de Amerikaanse gitarist Bill Frisell maakte al muziek met Acda, en wel op haar nieuwste plaat ‘Bounce back’. Ook op zaterdag zou hij nog te bewonderen zijn met een John Lennon-tribute, maar op deze dag verzorgde hij de tweede gitaar voor Acda. Tijdens deze set bracht ze de typische fluisterpop die we van haar kennen, met een subtiel jazzaandeel. Hoewel het soms misschien overdadig aanvoelde, bracht Frisell nauwgezet de juiste toetsen aan. ‘Nu speelt hij nog zacht, maar straks gaat hij rocken.’ Na een folky slotnummer waren we benieuwd naar die rock.

Chantal Acda & big band (****)

Een heel ander soort ‘big band’ dan die van Matthew Herbert hoorden we op het einde van de dag in de club. Het is goed om Acda eens met hele band op het podium te zien, want als frontvrouw stáát ze er. Naast de helft van Isbells achter zich, zijn er nog drie eervolle vermeldingen op hun plaats: alweer Erik Thielemans, die zich een schitterend drummer toont, dEUS-bassist Alan Gevaert die de strakke ritmes compleet maakt, en op euphonium Niels Van Heertum die ook reeds in de eerste set op dit podium speelde. Het is meteen duidelijk dat de in totaal acht muzikanten via Acda met elkaar verbonden zijn, want de sfeer zit erin, zeker in de hevige stukken, en zelfs daar klinkt alles in balans en gewoon góéd. Chantal met band, wij zijn fan. 

Foto's door Jazz Middelheim-huisfotograaf Bruno Bollaert 

Details Concerten
Concert datum:
4/8/2017
Band:
Chantal Acda
Jaar:
2017