Carice van Houten, 'See you on the ice'

Veelzijdig, ambitieus en ondoorgrondelijk

Dat Carice van Houten kan acteren, wisten we. Maar met haar debuutalbum ‘See you on the ice’ laat zij een van haar andere talenten zien. Als kleinkunstacademiestudente at heart zou je denken dat deze stap voor Van Houten een peulenschil zou zijn. Niets is minder waar; ze is bloednerveus geweest voor deze detour.

‘See you on the ice’ is Carice' eigen, persoonlijke product. Een veelzijdig portret, met vele gezichten. Met teksten van eigen hand, soms autobiografisch, krijgen wij een kijkje in haar ziel. Het album is geproduceerd door JB Meijers, die eerder werkte met Acda & De Munnik en De Dijk. Maar meer grote namen hebben aan het schijfje meegewerkt. Go Back To The Zoo-zanger Cas Hieltjens, Howe Gelb, Marc Ribot, Steve Shelley, Ken Stringfellow en Antony Hegarty (Antony And The Johnsons) leverden allen een bijdrage.

Elke track op ‘See you on the ice’ roept een eigen sfeer en bijpassende emotie op. Als ‘Sirene of the sea’ begint, waan je je op een woeste, ijzige zee, rotsen vooruit die lijden onder meedogenloze golven. Een favoriet. Het donkere geluid zet zich nog in enkele andere nummers voort, maar geen enkel klinkt als dit. Zo zijn de nummers die volgen melodischer en rustiger.

‘Particle of light’ is een bijzonder dromerige samenzang met Antony Hegarty, die ondanks zijn wat summiere inbreng goed uitpakt. Dan klinkt ‘Emily’, de eerste single en het meest girly popnummer op het album. Het meest optimistische stuk, het meisje in Carice. Als ‘Recovery mission’ begint, valt iets op wat al eerder minder fijn in het gehoor lag: Carice' Engelse uitspraak heeft hier en daar iets nep. De wat overdreven articulatie hier en daar is echt te. Ook is het praten-zingen-praten hier geen succes. Bij de muziek denken wij aan Norah Jones. ‘You.me.bed.now’ begint spannend en blijft dat ook; een origineel nummer met meerdere lagen. Hekkensluiters ‘End of the world’ en ‘Still I dream of it’ zijn wederom van een ander kaliber. Jazzy, misschien zelfs blues; dromerig verlangen spreekt door deze filmische, jaren veertig-achtige nummers.

Carice heeft een veelzijdig album neergezet, met een goede muzikale productie. Haar stem is zacht en zuiver, maar mist sterke uithalen en blijft wat vlak. Ook klinkt soms het acteren door in haar stem. Jammer, want we zouden graag meer de echte Carice horen. Het desondanks kleurige en filmische debuut is romantisch, woest en ondoorgrondelijk. En zo blijft Carice toch dicht bij haar roots, al groeien die roots kennelijk uit tot all shapes and sizes.

Details Album
Album:
See you on the ice
Jaar:
2012
Tracks:
 • Siren or the sea
 • Something funny
 • Time
 • Particle of light
 • Emily
 • Recovery mission
 • Broken shells
 • I'm here
 • You.me.bed.now
 • End of the world
 • Still I dream of it