BRZZVLL, 'Polemicals'

Geen hokjesmentaliteit

Natuurlijk is het uitermate cool om meteen het ter ziele gegane ‘Wizards of Ooze’ te namedroppen als het over funk in België gaat. Maar zo lijkt het wel alsof er de voorbije 15 jaar niets noemenswaardigs meer is uitgekomen. En dat is de waarheid geweld aandoen. De Antwerpenaars van BRZZVLL (je denkt er de klinkers zelf welk bij) bedienen zich immers al een zevental jaar van het genre, zonder zich daarbij een fluit aan te trekken van geldende regeltjes of conventies. En dat ze daar steeds beter in worden, bewijst hun nieuwe album ‘Polemicals’.

De band is op z’n best als ze buiten de lijntjes kleurt, dat blijkt eens te meer. In opener ‘Jericho’ resulteert het geflirt tussen elektronica, funk en Arabische klanken (die door Andrew Claes uit een vals gestemde banjomandoline werden getoverd) in een breed uitgesponnen epos dat wat ons betreft zó op de soundtrack van een spannende terroristenserie kan. Ook ‘The gathering of the manna’ en ‘Reino dos céus’ zijn hoogtepunten. Terwijl die eerste klinkt alsof Marc Moulin’s Placebo na een inspirerend bezoek aan de plaatselijke synagoge meteen de studio indook, doet het lijvige ‘Reino dos Céus’ ons meteen aan het beste van The Cinematic Orchestra doet denken: het is zalig wegdromen op Vincent Brijs’ weemoedige saxgeluid.  

Het strakke ‘Ageing pains’ en ‘Polemicals’ funken heerlijk weg, maar het titelnummer lijdt een beetje onder zijn ietwat onnozele spoken word-intro. Op ‘Gagball’ (denk ‘Pulp Fiction’) werkt de tongue-in-cheeck dan weer wél: een onweerstaanbare groove en dito hook brachten ons snel op de knieën. Het slome ‘Crystal palace’ en het naar Saint-Germain en Laurent Garnier ruikende ‘Kevin’ blijven iets minder lang plakken, maar passen wel perfect in de feel van het album.

BRZZVLL slaagt er schijnbaar moeiteloos in om tientallen invloeden en subgenres met elkaar te verweven zonder zichzelf in een onoverzichtelijke muziekbrij te verliezen. ‘Polemicals’ is het resultaat van het  vakmanschap, de creativiteit en het speelplezier van een band die (zeker in eigen land) heel wat meer aandacht verdient…

Details Album
Band:
BRZZVLL
Album:
Polemicals
Platenlabel: Melting Pot Music
Jaar:
2013
Tracks:
  • Jericho
  • Ageing pains
  • The gathering of the manna
  • Reino dos céus
  • Polemicals
  • Kevin
  • Crystal palace
  • Gagball