BRZZVLL, 'First let's dance: a Nuff Said celebration ft. Amir Sulaiman'

Übercool document

De volledige naam van de nieuwe BRZZVLL langspeler luidt ‘First let’s dance: a Nuff Said celebration ft. Amir Sulaiman’. Die lange titel slaat op de achtjarige trouw van het jazzy fusioncollectief BRZZVLL aan Nuff Said, groovy feestjes waar funk, jazz, hiphop en spoken word elkaar ontmoeten. Om die verjaardag luister bij te zetten werd Amir Sulaiman erbij gehaald. Deze uit Oakland afkomstige Amerikaanse slam poetry artiest tourt nonstop de wereld rond, en kon slechts een paar uur in het land zijn voor de opnamesesies. Het werd dus een intense jamsessie in Antwerpen, waaruit nu de plaat ‘First let’s dance’ gedestilleerd werd. De luisteraar wordt erop heen en weer geslingerd tussen futuristische jazz, spacey klanken, funk, hiphop en freestyle dichtkunst.

Meer dan Anthony Joseph, de gast op BRZZVLL’s felbejubelde vorige LP ‘Engines’, is Amir Sulaiman van het opzwepende type. 'My soul is an illegal immigrant without papers' declameert hij in hoogtepunt ‘Better know better’. Het is lang niet zijn enige rake knipoog naar de actualiteit. Toch is het de band zelf, onder leiding van Vincent Brijs (bariton en tenorsax) en Andrew Claes (ewi, handsonic, saxofoons), die de show steelt. De opnamesessie was dus erg kort, maar de gepokt en gemazelde muzikanten voelen elkaar feilloos aan. Zo sturen ze de titeltrack door vettig gebied richting Prince-funk om naar het einde van de track toe af te draaien onder impuls van de French touch van eind jaren negentig (denk aan Cassius, Air, Phoenix en natuurlijk Daft Punk).

Elders controleert BRZVLL zijn gekte meer. In ‘I am glory’ worden de wilde saxofoonuithalen constant in toom gehouden middels de dwingende, zelfverzekerde lyrics van Amir Sulaiman. Hoewel er in dit soort uitbundige freejazz geen lijntjes te onderscheiden zijn, mocht ‘Lucid Lucia’ van ons wel net iets experimenteler. Met het speelse ‘Vapor squad’ schuifelen we zelfs richting cocktailjazz, het soort dat je ook in met neonlichten ingerichte, hippe hotellobby’s hoort. Geinig, dat wel, maar hier valt het nummer toch enigszins uit de toon. Gelukkig heeft BRZZVLL met ‘Nothing stays the same’ nog een broeierige laidback track in de mouw zitten.

Meer tijd had van deze viersterrenplaat een absolute topper kunnen maken. Nu was er de korte opnamesessie en een zelf opgelegde, zeer strakke deadline, waardoor er nauwelijks aan postproductie kon worden gedaan. Elk nadeel heeft zijn voordeel: hierdoor is 'First let's dance' wel een übercool document geworden waaraan een bijzonder sterk livegevoel kleeft.

Details Album
Brzzvll_first lets dance_artwork_cover
Band:
BRZZVLL
Album:
First let's dance: a Nuff Said celebration ft. Amir Sulaiman
Platenmaatschappij: Zephyrus Records
Jaar:
2016
Tracks:
  • I belong to the light
  • First let's dance
  • Prelude
  • Better know better
  • I am glory
  • Lucid Lucia
  • Vapor squad
  • Nothing stays the same