BRZZVLL, ‘Engines’

BRZZVLL laat niet enkel uw tong in de knoop slaan, ook uw heup zal volgen.

BRZZVLL is een Antwerpse band waar saxofonist Vincent Brijs aan het stuur zit. Ze hebben al 2 ferme platen uit die vol staan met (jazz-)funk, grooves en afrobeat. Ze zijn al een tijdje het huisorkest van Nuff Said, een maandelijkse show in CC Berchem waar muziek, comedy en literatuur elkaar ontmoeten. Ook Anthony Joseph, een zanger/schrijver/dichter uit Trinidad, maar met een domicilie in Groot-Brittannië, was daar meermaals te gast, waarna BRRZVLL hem een paar keer begeleidde. Dat liep zo vlot dat ze beslisten dat hier wel een plaat van moest komen. 

De plaat kwam tot stand via improvisatiesessies en werd in een kleine drie dagen ingeblikt. Dat dit absoluut niet te horen is, blijkt nog maar eens een bewijs van de compositorische en organische match van beiden. Zes songs en drie interludia is wat we voorgeschoteld krijgen. Het zwaartepunt van de plaat ligt rond de parlando van Anthony Joseph, die klinkt als de rechtmatige erfgenaam van Gil Scott-Heron. Hij staat in het midden en daarrond slingert BRZZVLL een waaier van funky grooves, jazzy ritmes en ander moois die uw booty zonder meer doen shaken. We krijgen 70ies groove met trippy rhodestonen (‘Engines’), fusion funkjazz met een heerlijk impro-gevoel (‘Liquor store’), ja zelfs wat country met banjo (‘Interludium I), atmosferische woestijnjazz met een vleugje dub (‘Liverpool highlands’), vette funk à la James Brown (‘Combustible and frozen’), freaksoul (Interludium II), een geniale funk/pop song die zo op een Jazzmatazz album had gekund en waarop Anthony zelfs zingt (‘Mind is a jungle’) en laidback groovejazz (‘Root strata’).

De teksten van Anthony Joseph zijn de ene keer abstrakt en de andere keer direct. Ze gaan over de liefde, spiritualiteit, het leven van de Afro-Amerikaan in de VS of de Afrikaanse diaspora. 

BRZZVLL is wereldtop als het om funkjazz gaat. Ze bewijzen dat met deze plaat nogmaals. En ze zouden iedere zichzelf respecterende zaal in België (en verre omstreken) moeten platspelen. Wij hebben spijtig genoeg het gevoel dat ze niet echt sant in eigen land zijn. Trekt u zich daar vooral niets van aan en maak jezelf, uw lief en de komende zon gelukkig en koop die plaat.

Details Album
Album:
Engines
Platenmaatschappij: Zephyrus Records
Jaar:
2014
Tracks:
  • Engines
  • Liquor Store
  • Interludium I
  • Liverpool Highlands
  • Combustible and Frozen
  • Interludium II
  • Mind Is a Jungle
  • Root Strata
  • Interludium III