Bloodbath, 'The arrow of Satan is Drawn'

Leven na de dood

Met Bloodbath heeft nu ook het deathmetalgenre zijn eigen supergroep. Hoe verkeerd we dat woord ook vinden, bij gebrek aan beter noemen we de nieuw samengestelde bands zo. Ze zijn momenteel schering en inslag, en vaak leveren die supertroopers geweldige platen af.  ‘The arrow of Satan is drawn’ bijvoorbeeld. Nick Holmes kennen we van Paradise Lost en is sinds 2012 aan boord. Verder wordt Bloodbath ontzield door Anders Nyström van Katatonia en Martin Axenrot van Opeth.

Als zoveel oude rotten in het vak hun liefde voor de muziek bezinnen, kan er alleen maar iets moois en liefelijks uit de bus komen.

Opener ‘Fleischmann’ heeft een verdraaid tegendraadse maatsoort en enkele stevige tempowisselingen. Holmes is geen basgrunter, wat maakt dat je de brave man gewoonweg verstaat. Geen Barney van Napalm Death aan het werk hier. Het gitaargeluid van tandem nieuwkomer Joakim Karlsson en ‘Blakkheim’ Nyström knipoogt zelfs naar oldschool deathmetal, waarbij één enkele Boss-pedaal verantwoordelijk was voor het ontstaan van een heel uitzonderlijk gitaargeluid.

Alsof er nog niet genoeg grote namen in Bloodbath spelen, komen op ‘Bloodicide’ zowel Jeff Walker (Carcass), John Walker (Cancer) en Karl Willetts (Bolt Thrower) een eind meebrullen. Handig wanneer je wat bekende vrienden hebt. In ‘Wayward Samaritan’ worden snelheidsrecords verlegd binnen het genre, terwijl ‘Chainsaw Lullaby’ haast - we durven het nét zeggen - groovy klinkt. Auw.

De technische kleine passages, de afwisseling tussen de loodzware riffs en virtuoze razendsnelle riffs, en de vindingrijkheid tonen aan dat Bloodbath zijn klassiekers goed verteerd heeft. Verwacht geen technische hoogstandjes zoals Death die serveerde, maar een uitgelezen interessant klankpalet, zij het steeds binnen de muren van het gore deathmetal slachthuis.

Bloodbath durft de grenzen net dat klein beetje verder rekken, en dat is een risicofactor die we bij veel bands missen. Dat Nick ‘Old Nick’ Holmes ooit Mikael Äkerfeldt moest doen vergeten, is een bloedspat uit het verleden. Eerlijk is eerlijk, laat Nick maar rustig verder brullen. Als we mogen kiezen, is zijn stemgeluid een pak aangenamer om te verteren dan de gemiddelde deathgrunter.

‘The arrow of Satan is drawn’ is het soort deathmetalplaat waar je op zit te wachten. Gevarieerde frisse kadavers van songs, die geen seconde je aandacht los laten. Wie nog overtuigd moet worden, mag zich begin december naar de AB reppen waar de heren samen met Kreator en Dimmu Borgir ten dans spelen. En dan maar hopen op enkele leuke zomerfestivals. Topplaat!

Details Album
Band:
Bloodbath
Album:
The Arrow of Satan is Drawn
:
Jaar:
2018
Tracks:
  • Fleischmann
  • Bloodicide
  • Wayward Samaritan
  • Levitator
  • Deader
  • March of the crucifiers
  • Morbid Antichrist
  • Warhead Ritual
  • Only the dead survive
  • Chainsaw Lullaby