Arsenal, Outsides

Een exotische paringsdans

Met 'Oyebo soul' leverden Hendrik Willemyns en John Roan van Arsenal een bejubelde debuutplaat af. De uit het album geplukte singles 'A volta', 'Longee' en 'Mr. Doorman' zorgden voor tropische sferen op de Vlaamse en internationale radiogolven, terwijl de groep al snel uitgroeide tot één van de boeiendste live acts van eigen bodem.

De verwachtingen voor opvolger 'Outsides' waren dan ook hoog gespannen, maar geen nood: Arsenal overtreft met de vingers in de neus zelfs de stoutste verwachtingen. De groep is er op dit album in geslaagd om hun typische geluid nog verder uit te diepen en hun muzikale horizon te verbreden met invloeden uit zowat alle werelddelen.

Dat is niet in het minst te danken aan het ronduit indrukwekkende rijtje gastvocalisten. De Braziliaan Mario Vitalino Dos Santos – die op 'Oyebo soul' al de vocals van dansvloervuller 'A volta' voor zijn rekening nam – is weer van de partij en mag ditmaal zijn kunstjes vertonen in het prachtig openbarstende openingsnummer 'Saudade'. Gabriel Rios toont zijn duistere zijde in 'The coming', terwijl Aaron Perrino (Dear Leader en ex-The Sheila Divine) verrassend melancholisch uit de hoek komt in 'Northern soul' en 'Buy in late'. De zanglijnen van Ivy Smits (Cinérex) maken van 'Switch' een onweerstaanbaar catchy en superdansbaar nummer, en Balo (ex-Starflam) slaagt erin om de bezweringen van 'Personne ne bouge!' ten top te drijven. 'Either', waaraan de Italiaanse Brusselaar Domenico Vaccaro zijn stemt leent, en het door Leonie Gysel gezongen 'In your mind only' snijden door merg en been en zijn de ideale soundtrack voor een weemoedige zonsondergang. De Chinees Chi Zang zorgt tenslotte voor de strafste stoot op 'Outsides' met het nummer 'he qi ni de tou fa', waarin Zangs aanstekelijke oosterse woordenvloed een sublieme paringsdans aangaat met de exotische klanken van Arsenal.

Met zo’n mixomatose van stemmen en stijlen is het risico op een onsamenhangend geheel groot, maar die klip weet het Arsenal-duo met verve te omzeilen. Hun eclectische mengelmoes van Braziliaanse klanken, afro, dwingende beats, rap en opzwepende rock smelt samen in een mooi samenhangend album waarop Hendrik Willemyns en John Roan erin geslaagd zijn om hun gastvocalisten boven zichzelf te laten uitstijgen. 'Outsides' is daardoor een avontuurlijk, werelds en zinnenprikkelend schijfje geworden, dat volgestouwd staat met nummers die tijdens concerten voor exotisch vuurwerk kunnen zorgen.

Details Album
Album:
Outsides
Copyright afbeeldingen: PIAS
Platenmaatschappij: PIAS
Jaar:
2005
Tracks:
 • Saudade (pt. 1)
 • Saudade (pt. 2)
 • The coming
 • Switch
 • Either
 • Buy in late
 • In your mind only
 • Shu qi ni de tou fa
 • Personne ne bouge!
 • Northern soul
 • Submissão