The Antler King, 'Ten for a bird'

Rondleiding in een sprookjesfabriek

‘Ten for a bird’ is album nummer drie voor Esther Lybeert en Maarten Flamand, die elkaar zowel in de muziek als de liefde vonden. Als The Antler King leggen ze een mooi parcours af. De lieflijke folkpop van het titelloze debuut werd al op ‘Patterns’ schoorvoetend afgezworen, in ruil voor sprookjesachtige sferen. Het duo trekt die lijn door op ‘Ten for a bird’, al zetten ze wel een stap voorwaarts die normaal enkel voor een professionele basketbalspeler weggelegd is.

In de wereld van The Antler King hoor je onder andere wallpaper-percussie en marxofoon: curieuze instrumenten die als gegoten zitten en de eigen sound helemaal doen openbloeien. Soms krijg je industriële klanken en spookachtige stemmetjes in je oren. Je zou ervan willen weglopen, ware het niet dat Lybeert en Flamand je door hun groove strak aan de leiband gebonden hebben. In andere songs zalven ze met zoemende geluidjes en kekke baspartijen. Elk liedje klinkt net dat tikkeltje anders, waardoor ‘Ten for a bird’ klinkt als een rondleiding in een sprookjesfabriek.

‘448 figures’ is het ideale, zachtjes aangedreven nummer om je de plaat in te trekken. Het jachtige ‘Orange monkey’ zet je zintuigen meteen op scherp, we kunnen ons al niet meer herinneren wanneer we nog eens zo’n gevaarlijke single gehoord hebben. Het bulldozerritme neemt de handschoen op tegenover psychobilly gitaren en ook de geest van de grote David Bowie waart in dit prachtige lied rond.

‘Siberian times’ volgt: een melodramatische song die zich maar langzaam laat kennen, maar eens volledig ontvouwd, laat het nooit meer los. We moeten ook een aantal keren aan het werk van PJ Harvey denken, met name bij de vocale harmonieën en chaotische saxofoonsolo die ‘Foreign land’ naar grote hoogten tillen.

Met ‘Pixie-led’ heeft The Antler King haar volgende indringende single al uit de wachtkamer gehaald. De geknipte keuze: het beschikt over het radiovriendelijkste refrein van het hele album, terwijl een dissonant maar tegelijk zeer schoon lawaai op de achtergrond je herinnert aan het op til zijnde gevaar. Wij zijn na herhaaldelijk proberen niet meer bang van ‘Ten for a bird’ en leggen hem met plezier nog eens op.

Details Album
AntlerKing_Tenforabird_cover
Band:
The Antler King
Album:
Ten for a bird
:
Jaar:
2018
Tracks:
  • 448 Figures
  • Orange monkey
  • Siberian times
  • Beatles
  • Foreign land
  • Pixie-led
  • Future echoes
  • Birds in disguise
  • Moon shaped sounds
  • Il est où le Manchot?