The Sadists: Viktor Griffioen

Interview met The Sadists: Viktor Griffioen

Van donderdag 16 tot en met zondag 19 mei is Den Haag een nieuw festival rijker: 'Sadistsfest', een initiatief van muziektheatergroep Orkater/The Sadists. Een jong maar nu al zeer succesvol trio. Bekend onder fervente Parade-gangers om hun fysieke, humoristische en muzikale voorstellingen met een vuig rocktintje. Maar ook om hun bijzondere bijdrage aan 'Richard III' van Orkater. Hun samenwerkingsproject met Sadettin Kirmiziyüz, 'Somedaymyprincewill.com', is afgelopen weekend geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival.

In 2011 speelden ze op de Parade 'Rockabilly roadkill'. Een postapocalyptisch sprookje geïnspireerd op Elvis, '50s rock 'n' roll, '60s rockabilly, de Openbaringen van Johannes en elke horrorfilm die je kan verzinnen. Rondom deze voorstelling hebben ze nu zelf een eigen festival georganiseerd. Cutting Edge sprak met Sadist Viktor Griffioen.

Normaal reizen we rond, staan ergens een dag en dan zijn we weer weg. We wilden al heel lang iets organiseren wat echt ging leven bij het publiek en daarbij ook de binding met één plek aangaan. En Theater aan het Spui had toevallig vier dagen vrij in hun programmering. 'Sadistsfest' is een multidisciplinar festival. Rondom 'Rockabilly roadkill' hebben we van alles geprogrammeerd dat de voorstelling versterkt of in het verlengde ervan ligt. Het theater wordt omgebouwd tot een grote country bar en western saloon: er is een rodeopaard, je kunt er bierblikjes werpen, overal hangen gitaren, er is een tentoonstelling van onze grafisch ontwerper, er zijn rockbands, DJ's, noem maar op. Je kunt je even onderdompelen in een andere wereld en volgens mij bestaat zoiets nog niet.

Rockbands en bierblikjes werpen... en dat allemaal voor het standaard theaterpubliek?

Het festival is vooral ook bedoeld voor mensen die niet veel met theater hebben. Het is laagdrempelig zonder platvloers te worden. Je zit niet twee uur op een stoel. Het is niet stoffig. Als er al stof aan te pas komt, is het van de rotzooi die we rondsmijten. Het is bedoeld als een plek voor muziekfans, theaterfans, beeldende kunst liefhebbers en filmfanaten. We brengen al die verschillende elementen bij elkaar en iedereen kan van alles komen proeven. Ook letterlijk trouwens, want we hebben een road block BBQ gemaakt van oude olietonnen. Met een vrij beknopt menu: worst van de grill met kneiterhete saus en bloody burgers. Net zoals die achteraf tentjes in Amerika, die smerig lijken maar waar je supergoed kunt eten.

Veel mensen kennen The Sadists van De Parade, passen jullie in een theaterzaal?

We nemen gewoon het hele gebouw over. Dat is ons podium en we kleden de hele tent zo aan dat je bijna niet meer ziet dat het een theater is.

Maar waarom in Den Haag? De meeste theatermakers hebben toch vooral Amsterdam als thuisbasis?

Het Haagse publiek is heel genereus. Tijdens De Parade komen de mensen vaak ook echt voor het theater, terwijl er in Amsterdam soms zo'n horecasfeer kan hangen. Het is een goede plek om dingen uit te proberen. En Theater aan het Spui is geen 'theater-theater', er worden veel bandjes geprogrammeerd, er zijn veel open avonden en de sfeer is heel anders dan in bijvoorbeeld Bellevue.

Is dit festival een opwarmertje voor De Parade deze zomer?

Dit jaar doen we niet mee met De Parade. We zijn bezig met onze eerste avondvullende voorstelling. We zijn alle drie kinderen van de jaren '80 dus het wordt een iets geïnspireerd op Schwarzenegger films, slechte SF, Rick Astley en Iron Maiden. Die nieuwe voorstelling gaat eind september in première dus dit jaar moeten we De Parade skippen. En we zijn ook nog bezig met een film... maar daar mag ik nog niets over zeggen.

Wil je nog reclame maken voor Sadistsfest?

Als je een kaartje koopt voor Sadistsfest, dan koop je een kaartje voor een parallel universum. Elke avond kun je je vijf uur onderdompelen in een andere wereld. De hellepoort is open vanaf donderdag.