Philip Huff

De Hot Shots van Philip Huff

Afgelopen maart kwam, na twee romans, de eerste verhalenbundel van Philip Huff uit: 'Goed om hier te zijn'. Lees de recensie en het interview met Huff. Wat leest, ziet en hoort hij graag zelf? 

Foto: Keke Keukelaar

Boek
James Joyce, 'Dubliners'

Volgens mij laat 'Dubliners' van James Joyce heel goed zien hoe je met een verhalenbundel een hele stad of een hele samenleving kan beschrijven, zonder dat je vastzit aan bepaalde personages. Waar Jonathan Franzen zo'n last van heeft in zijn romans, die probeert dan ook zo'n stad te beschrijven aan de hand van één familie. Dat je het dan elke keer maar weer in die familie moet proppen. Met een verhaal kun je dat loslaten. De hele bundel geeft samenhang. 'Dubliners' vind ik een fantastisch boek. 

Films
Five easy pieces

De meest ontroerende film van de afgelopen vijf jaar is eigenlijk 'Oslo, August 31st' of 'Blue valentine', daar ben ik drie keer naartoe geweest in de bioscoop. Maar eigenlijk alles met Jack Nicholson en dan in het bijzonder 'Five easy pieces'. Dat is misschien wel de beste film ooit. 

Muziek
The National

De nieuwe plaat van The National komt bijna uit, daar kijk ik onwijs naar uit. Tien jaar geleden kreeg ik van Claire, mijn zus, hun tweede cd, 'Sad songs for dirty lovers' – echt een steengoede plaat. Maar ik kijk het meeste uit naar de nieuwe plaat. Als ik, zonder voorbehoud, iemand zou mogen uitzoeken om live te zien, dan zou het Nina Simone zijn. 

Radio & tv
'Met het oog op morgen' & 'The wire'

'The wire' is de beste televisie ooit gemaakt. Inkoppertje. En op de radio luister ik graag naar 'Met het oog op morgen', dat zet ik dan op mijn iPod met een podcast, en dan kan ik het overdag op de fiets luisteren. Op de middelbare school luisterde ik dat altijd in bed, dus dat geeft me een heel erg gevoel van herhaling. Het is ook heel Hollands. Buiten is het zes graden, binnen zit John Jansen van Galen en dan worden de kranten doorgenomen. 

Theater
Elevator Repair Service, 'The sun also rises'

Het meest indrukwekkende theater waar ik geweest ben, is de 'Elevator repair service', die speelden 'The sun also rises' van Hemingway. Daar las ik over in de New Yorker, kwamen ze toevallig een paar weken later naar het Holland Festival en daar ben ik toen naar toe geweest. Dat was een fantastische voorstelling.