Linda De Win

De Hot Shots van Linda De Win

Nu de storm rond haar persoontje wat is gaan liggen, en nadat ze al haar criticasters netjes lik op stuk heeft gegeven door 'De slimste mens ter wereld' te winnen, is het weer business as usual voor deze VRT-journaliste. Dus hopt ze weer van Vlaams parlement naar federale Kamer en Senaat om onze politici het vuur aan de schenen te leggen.

Boek
'The crimson petal and the white', Michael Faber

Zonder twijfel één van de beste boeken van de voorbije jaren. Ik hou sowieso van Victoriaanse literatuur. Laat Charles Dickens, de Brönte-sisters, George Eliot en Jane Austen maar komen, ik verveel me er nooit bij. Hedendaagse schrijvers die die tijd oproepen in hun romans, kunnen bij mij dan ook weinig verkeerd doen en deze roman was in dat opzicht wel een voltreffer.

Films
'Eat drink man woman' (Ang Lee)

Dat is een moeilijke. Ik ga voor dit kleinood van Ang Lee, over een vader (weduwnaar) die drie dochters heeft. Hij heeft dromen voor elk van de drie maar geen één van hen wordt wat hij voor hen wenst. Ik heb ook twee zussen, en niet dat de situatie echt vergelijkbaar is, maar je zal als man maar vier vrouwen in huis hebben.

Muziek
Johann Sebastian Bach

Daar ga ik dus voor iets klassieks.  Geef mij maar de 'Mattheuspassie' van Bach, niet stuk te krijgen! Ik kijk al uit naar de paastijd, waarin ik die cd weer heel wat keren uit het hoesje zal halen.

Games & Tech
Scrabble

Ik ben eigenlijk niet zo’n spelletjesbeest. Zo kijk ik nooit naar quizen op tv. 'De slimste mens ...' is eigenlijk de uitzondering tijdens de voorbije jaren, en dan nog niet fanatiek. En gezelschapsspelen? Ik wil wel meespelen, maar echt enthousiast ben ik meestal niet als me dat wordt voorgesteld. Dus zo af en toe – als het wordt gevraagd – en dan denk ik bijvoordbeeld aan scrabble, dat nog liever dan Trivial Pursuit.  

Radio & tv
Classics (Radio 1)

Ik heb altijd ontzettend genoten van 'Het leugenpaleis', maar als ik iets moet kiezen uit het huidige aanbod dan ga ik voor 'Classics',  dat op zaterdagnamiddag op Radio 1 wordt uitgezonden. Een goeie mix van – niet de voor de hand liggende – klassiekers en actuele muziek, en sober gepresenteerd door Lieve De Maeyer.

Theater
'Tussen hond en wolf' (unm)

Iets ontroerend moois dat ik heb gezien tijdens de voorbije Zomer van Antwerpen. Het is een liefdesverhaal en gaat over twee mensen die mekaar toevallig ontmoeten. De vonk springt over en ze beloven mekaar na een jaar of zo terug te zien. Maar die afspraak mislukt ... Het heel fijne van die voorstelling was ook dat ze zich op verschillende plekken afspeelde op Antwerpen Linkeroever. De toeschouwers volgden de acteurs op hun parcours in een open autobus. Behalve het stuk, kreeg je zo ook onbekende stukjes Antwerpen te zien. Ik werd er echt stil van.