Franky De Smet-Van Damme

De Hot Shots van Franky De Smet-Van Damme

Dertien jaar na de split, op het hoogtepunt van hun populariteit, is Channel Zero terug. En hoe! Zes mokerslagen van concerten in de AB, een stek op Graspop, en - nog het belangrijkste van al - een nieuw album in het vooruitzicht. Dat liet frontman Franky DSVD zich even geleden ontglippen op Studio Brussel. Hij draagt de zender een warm hart toe, maar zet in zijn Hot Shots ook een kritische kanttekening. (foto: Cindy Frey)

Boek
'Regeren van uit het duister' (Jim Marss)

Niet dat ik een zware aanhanger van complottheorieÎn ben, maar dit boek heeft toch een zware impact op mij gehad. Waar komt het geld vandaan , wie heeft macht, hoe wordt die macht gebruikt/misbruikt. Zelfs als dit boek maar 60% waarheid zou bevatten, moet je je mening wel herzien over hoe de wereld draait. Voor mij een openbaring over veel zaken die je in de krant leest en die de geschiedenis beïnvloed hebben en zal blijven beïnvloeden.

Films
'Les femmes de l'ombre' (Jean-Paul Salomé)

Recent gezien en door geraakt. Franse film met Sophie Marceau in één van de hoofdrollen. Over een groep vrouwen, echte heldinnen, die tijdens WOII een Britse spion uit Duitse handen redden, zodat die de plannen van de landing van Normadië niet kan verklappen. Zeer ontroerend. Als dit verhaal echt gebeurd is, zoals wordt vermeld op het einde van de film, dan mogen ze die vrouwen van mij gerust een standbeeld geven.

Muziek
'World painted blood' (Slayer)

De sterkste plaat van het moment. Rick Rubin toont hier weer een staaltje van zijn kunnen als topproducer. Zo'n pak aggressie en instrumenten goed laten klinken alsof het een fluitje van een cent is: respect! Slayer op zijn best is onevenaarbaar. Blijven me ook steeds verrassen: Timbaland, U2, Lily Allen, NIN, Slipknot, EmineM, Dr Dre, Volbeat en Alice In Chains. En dan een paar nieuwe toppers: The Dillinger Escape Plan, Paramore en Alkaline Trio. Met dank aan Cindy Frey, Belgische fotografe van wereldniveau die me muzikaal bijscherpt.

Games & Tech
'Virtual pool' (Celeris)

Ik ben geen kenner van games en consoles, maar vind het wel een boeiend gegeven. Die trailers van nieuwe games zijn vaak echt 'stunning'. Maar geef me een controller in mijn handen en ik ben verloren. Op mijn Ipod Touch vind ik één game echt de max, en dat is 'Virtual pool'. Een stom biljardspelletje maar wel fijn als tijdsverdrijf op de trein met een muziekske erbij. Echt verslavend en vrij realistisch. En hoe langer je speelt, hoe moeilijker het wordt. Je kunt het ook online spelen mits een wifi-connectie. Lang leve Apple!

Radio & tv
'Dexter'

Studio Brussel kan mij soms bekoren maar ook ontgoochelen. Ik mis een rockattitude op die zender, iets wat ik van veel mensen hoor. Wat ze draaien is wisselvallig en niet coherent genoeg. Als er een zender is die zich net iets meer kan permiteren dan alle andere, dan StuBru wel. Maaar ook in de late uren komt het rockgegeven niet meer tot zijn recht.
Als tv-serie leerde ik via onze nieuwe gitarist Mikey Doling (zie ook Snot en Soulfly, nvdr) net 'Dexter' kennen. Een seriemoordenaar met één pluspunt: hij doodt alleen andere seriemoordenaars. Ik zit nu aan seizoen 2, en kijk uit naar meer. Topserie!

Theater
Philippe Geubels, de nieuwe Urbanus

Zelfs al kom ik in veel theaterzalen door mijn job, zelf zie ik amper stukken, goed beseffend dat ik wel degelijk zaken mis. Maar goed, soms te weinig tijd en zin. Maar Philippe Geubels vind ik (ook op tv) wel de moeite. Eindelijk een waardige opvolger voor Urbanus, die voor mij nog altijd onklopbaar is. Een badge met daarop 'Urbanus for President' speld ik meteen op m'n jas, zeker weten.