Lumière DVDBOX - Stella Blomkvist

Scandinavische Neo-noir

Dat ze in Scandinavië van meeslepende en spannende verhalen houden, weten we al langer dan vandaag. Denk maar aan het werk van C. T. Dreyer en Viktor Sjostrom. Of iets recenter aan makers als Anders Thomas Jensen ('The Green Butchers'), Thomas Vinterberg ('Jagten') of Henrik Ruben Genz ('Terribly Happy'). Maar met de opkomst van de televisieserie de laatste jaren zetten de noorderlingen zichzelf écht op de kaart met legendarische series als 'The Killing', 'The Bridge' of 'Trapped'.

'Stella Blomkvist' geeft echter een nieuwe kijk op het genre. Door zichzelf ook te herdefiniëren als Neo-Nordic Noir vernieuwt de serie aan de hand van zijn personages, vertelstijl en visuals.

De reeks gaat over het titelpersonage, een knappe, intelligente maar vooral meedogenloze advocaat die het niet zo nauw neemt met de regels. Het verhaal begint met de moord op de assistente van de IJslandse eerste minister. Alle sporen leiden naar een jonge tweederangsdief en voormalig cliënt van Stella. Hoewel hij op de plaats delict betrapt werd, bedekt met bloed, gelooft de taaie advocate in zijn onschuld. Stella krijgt anonieme tips uit het parlement en probeert zo het mysterie te ontrafelen. 

Terwijl het plot (dat gebaseerd is op een boek) niet grensverleggend is in zijn originaliteit zijn het de desolate locaties en ‘moody’ belichting die de serie karakter geven. Het vaak terugkerende neonlicht, dat ons sterk doet denken aan het werk van Nicolas Wending Refn, is een trend die we steeds vaker zien terugkeren in moderne cinematografie. De voiceovers van Stella, flashbacks en montagestijl maken het ‘noir’-plaatje compleet. 

De zes afleveringen vliegen voorbij en als kijker ben je geen minuut verveeld. Aanrader!

2-Disc Box

Titel: Lumière DVDBOX - Stella Blomkvist
Jaar:
2017
Speelduur:
Ondertitels:
Nederlands
Formaat:
Serie
Zie ook