Samsung Galaxy S8+

Functie volgt vorm

Tradities blijven duren, en ook dit jaar bracht Samsung weer een nieuw vlaggenschip uit. Nee, de Note 8 hebben we nog niet te pakken, maar de S8+ hebben we wel een paar weken kunnen testen. De grootste verschillen zitten aan de buitenkant: de combinatie van Samsung’s Edge Display van afgelopen jaren met de andere beeldverhouding die dit jaar zo populair is zorgt voor een voorkant die bijna volledig bestaat uit het scherm. Met een doorsnede van 6.2 inch is het ook nog eens het grootste scherm dat we al hebben getest, de aparte beeldverhouding meegerekend.

De traditie van de homeknop wordt daarvoor wel verbroken, met die dunne randen is er daarvoor geen plaats meer. De vingerafdrukscanner is noodgedwongen moeten verhuizen naar de achterkant, naast de camera. Het gerucht gaat dat Samsung hem graag onder het scherm had gezet, maar de technologie is daar nog niet rijp voor. Om de ongelukkige locatie van de scanner te compenseren heeft Samsung wel een irisscanner op de S8 gezet, waardoor je gewoon je ogen moet opendoen om veilig binnen te raken in je smartphone. Het werkt meestal wel, maar de vingerafdrukscanner is nog altijd preciezer en sneller. Een kleine achteruitgang, dus.

Stilstaan is ook achteruitgaan, en dat is een beetje wat er met de camera is gebeurd. Het is dezelfde camera als in de S7, nog altijd een goed exemplaar, maar een beetje vooruitgestreefd: tegenwoordig heb je twee stuks nodig om mee te kunnen. Iets wat Samsung niet toevallig heeft goedgemaakt met de Note 8.

In gebruik heb je niets te klagen met de S8, de krachtige processor voorkomt haperingen en ook aan RAM-geheugen zit je goed. Daarnaast krijg je 64 GB opslagruimte dat je ook nog eens kan uitbreiden via micro SD. Het enige dat een beetje tekort komt is de batterij. Met 3500 mAh is het geen kleintje, maar het is wel minder dan in de S7 Edge, die ook nog eens een kleiner scherm had. De batterijduur is dan ook niet meer dan gemiddeld, je komt de dag wel door, maar als je een intensieve gebruiker bent zul je moeten opladen. Op dat vlak scoort de S8+ toch iets lager dan de LG G6.

Een ander puntje is dat de S8+ nooit echt natuurlijk aanvoelde in de hand. Door het gebogen display heb je minder plaats om het toestel vast te houden, en nu neemt het scherm nog meer plaats in dan vroeger. Ook de nieuwe locatie van de vingerafdrukscanner is wennen geblazen.

De nadelen van de S8(+) zijn gelukkig niet de grootste, en zijn ook te relativeren als je kijkt naar een design. Het is een juweeltje geworden, met het mooie OLED-scherm en de knoppen gelukkig wél op de zijkant (hallo LG), al hebben wij de volumeknoppen liefst ook rechts. Over de Bixbyknop zijn we niet te spreken. Of wel: laat die in het vervolg maar weg, Samsung, de enige keren dat we er op drukten waren per ongeluk.

Het is dus een mooi toestel geworden, maar in deze klasse waren we, een beetje tot onze verbazing, meer gecharmeerd van de LG G6. De G6 is iets minder slank en mooi, maar ligt beter in de hand en de batterij gaat langer mee. Moest het design en de iets betere camera jou meer aanspreken, hebben we echter geen probleem om de S8(+) aan te raden.

Details Tech
:
Jaar:
2017
Genre:
Smartphone
Platform:
Android